Het debat is er, maar DSK terug in de politiek is onwaarschijnlijk

Sylvie Kauffmann, adunct-hoofdredacteur van Le Monde: "Deze zaak zal blijven nazinderen in de manier waarop vooral vrouwelijke kiezers naar Strauss-Kahn kijken." Foto Reuters / Gonzalo Fuentes

Het debat over een terugkeer van Dominique Strauss-Kahn leeft volop in Frankrijk. Maar in het land is iets veranderd waardoor een terugkeer van DSK allesbehalve vanzelfsprekend is.

‘De minst waarschijnlijke hypothese’

De woordvoerder van de Parti Socialiste, waar DSK de zeer populaire topkandidaat was voor de strijd met Nicolas Sarkozy, noemt een terugkeer van de voormalig IMF-topman “de minst waarschijnlijke hypothese”. NRC-correspondent Dirk Vandenberghe beschrijft de onherstelbare schade.

“Campagnevoeren was een zwak punt van DSK. Hij is geen campagnebeest zoals Sarkozy en dat is er nu natuurlijk niet beter op geworden. Voor het incident in New York won Strauss-Kahn iedere peiling, soms met een meerderheid van 55 procent wat in Frankrijk een hele afstand is. Nu laten polls zien dat er geen meerderheid is die denkt dat hij nog zou kunnen terugkeren in de politiek. Wat jammer is, is dat de kranten nog niet hebben onderzocht wat de verhouding man-vrouw hierbij is. Veel vrouwelijke kiezers haken af oor de berichten van diverse aanrandinggevallen.”

Hard en vuil

Volgens Vandenberghe hebben de Fransen de afgelopen weken een ander beeld gekregen van DSK. Dat is het beeld van een man die in het beste geval (betaalde) seks heeft met een kamermeisje in een hotel, vervolgens even gaat lunchen met zijn dochter, daarna op een vliegtuig stapt om zijn vrouw te ontmoeten en wat later die zondag de Duitse bondskanselier Merkel spreekt.

“Ik kan me niet voorstellen dat hij zijn hoofd kan leegmaken voor zo’n verkiezingsstrijd. Het ene moment ben je topfavoriet, het andere kijk je tegen een celstraf in Amerika aan. Het campagnevoeren kan hier heel hard en vuil gespeeld worden. Sarkozy heeft een team dat werkt aan vuilnis opgraven over DSK. Dat zou zeker naar buiten worden gebracht in met Sarkozy bevriende populaire kranten als Paris Match, dat door de dokter en de arbeider gelezen wordt. Strauss-Kahn loopt het risico platgewalst te worden.” – Dirk Vandenberghe, NRC.

‘Onbegrijpelijk dat PS geen duidelijkheid geeft’

François Hollande, nu de leider in de opiniepeilingen om de socialistische nominatie binnen te halen, zei “in principe” niets tegen een verlenging van de inschrijftermijn voor de primaires te hebben. DSK zou zo nog kunnen meedingen bij de voorverkiezingen in oktober. Volgens correspondent Vandenberghe is het onbegrijpelijk dat de Parti Socialiste niet veel sneller duidelijkheid schept.

“Zolang ze wachten met een substituut-kandidaat zal dat op hem of haar afstralen alsof het een tweede keus is. Ze hebben het bovendien niet zelf in de hand: DSK is niet zomaar onschuldig en is afhankelijk van hoe de rechter in Amerika oordeelt.”