Heldergroen, zilt en knapperig

Ze waren schuldig tot het tegendeel bewezen was: de komkommers, tomaten, paprika’s, sla, augurken, radijsjes, aubergines, courgettes, bloemkolen, taugé, kiemen. Arme groenten. Met veertig miljoen kilo massaal vernietigd. Rücksichtslos, om maar eens een mooi Duits woord te gebruiken. En zolang de enige echte killergroente nog niet is ontmaskerd, gaat het zwartepieten gewoon door.

Nog een geluk bij een ongeluk is dat de EHEC-bacterie de vroege zomer heeft uitgekozen om te pieken. Voor elke groente die in het verdachtenbankje belandt, steekt er wel een andere net zijn koppie boven de grond. In mei hadden we asperges, in juni doperwten, tuinerwten en nieuwe aardappelen, en juli is het seizoen voor zilte groenten als lamsoren en zeekraal. Over een scheurbuikepidemie hoeven we ons voorlopig dus nog geen zorgen te maken.

Een recept met zeekraal vandaag. De knapperige, heldergroene takjes met hun minerale smaak lenen zich geweldig voor combinaties met vis, schaal- en schelpdieren. Dit Aziatische getinte gerecht is snel te bereiden, maar vraagt wel enige multitasking: het roerbakken van de noedels en het grillen van de coquilles moet tegelijkertijd gebeuren.

Met z’n tweeën de keuken induiken is een oplossing natuurlijk. Of je zet alle ingrediënten klaar, grilt de coquilles eerst – iets korter dan gewoonlijk – en houd ze tijdens het wokken warm in een lauwe oven.

Kook de rijstnoedels beetgaar volgens de instructies op de verpakking. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken. Dep de coquilles zo nodig droog en kwast ze lichtjes in met arachideolie. Bestrooi ze aan beide kanten met een beetje zout.

Verhit een wok op hoog vuur. Verhit tegelijkertijd ook een grillpan op hoog vuur. Schenk een scheut arachideolie in de wok en fruit hierin 30 seconden de knoflook, gember en chilipeper. Voeg de zeekraal toe en bak omscheppend 30 seconden mee.

Leg intussen de coquilles op de grillpan en grill ze 1 - 1½ minuut aan elke kant, zodat ze nog een tikje glazig blijven. Voeg de sake, sojasaus en een snufje zout toe aan de zeekraal en doe ook de rijstnoedels in de wok. Roerbak het geheel omscheppend 1 – 2 minuten tot de noedels weer warm zijn.

Zet het vuur uit en meng er 1 theelepel sesamolie en de korianderblaadjes door. Verdeel de noedels over 2 borden. Leg er de coquilles op en bedruppel met nog een klein beetje sesamolie.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

    • Janneke Vreugdenhil