Hariri-tribunaal vraagt medewerking Hezbollah

Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah tijdens een televisietoespraak afgelopen zaterdag. Hij verwerpt de aanklachten tegen vier leden van de shi'itische beweging die betrokken zouden zijn bij de aanslag op premier Rafiq Hariri in 2005. Foto Reuters / Ali Hashisho

De aanklager van het Internationale tribunaal in Leidschendam, dat onderzoek doet naar de moord op de Libanese premier Rafiq Hariri in 2005, heeft om de medewerking van premier Najib Mikati gevraagd.

Het door de Verenigde Naties-gesteunde hof roept Mikati op om informatie en beeldmateriaal vrij te geven dat kan helpen bij het onderzoek, meldt persbureau Reuters.

Zaterdag liet Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah weten dat de vier leden van zijn organisatie die door het Hariri-tribunaal zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op Hariri niet zullen worden uitgeleverd.

De zoon van Rafiq Hariri, voormalig premier Saad Hariri, beschuldigde premier Mikati er vandaag van toegegeven te hebben aan druk van Hezbollah om de vier verdachten uit te leveren aan het tribunaal in Leidschendam. Volgens Mikati is Hariri er op uit om de dood van zijn vader te gebruiken voor politieke doeleinden en om de stabiliteit van Libanon te ondermijnen.

Op 12 januari bracht Hezbollah de nationale eenheidsregering van Saad Hariri ten val door zijn ministers en die van geallieerde shi’itische en christelijke partijen terug te trekken. Hezbollah deed dit uit onvrede met het tribunaal in Leidschendam omdat de beweging vermoedde dat het aanklachten zou voorbereiden tegen kopstukken van Hezbollah.

De door Hezbollah gesteunde Mikati formeerde begin juni een kabinet waarin Hezbollah en haar bondgenoten een meerderheid hebben. Betrokkenheid van de radicale shi’itische beweging bij de aanslag op Hariri zou kunnen leiden tot een politieke crisis, schrijft persbureau AP.

Rafiq Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verdenking viel meteen op Syrië, omdat Hariri de Syrische rol in zijn land wilde verminderen. Syrië ontkende, maar uiteindelijk leidden massale demonstraties ertoe dat Syrië zijn leger na 29 jaar uit Libanon terugtrok. Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is het daarom opmerkelijk dat het Hariri-tribunaal zich nu richt op Hezbollah en niet meer op Syrië:

“De grote vraag is waar Syrië blijft in het hele onderzoek van het tribunaal in Leidschendam. In 2005 werd Libanon volledig gecontroleerd door Syrië. Damascus moet van zo’n grootschalige succesvolle aanslag geweten hebben. Hoe kan het dat er geen Syriërs worden aangeklaagd?”

    • Hans Klis