'Griekenland moet deel soevereiniteit inleveren'

Volgens Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurozone, is dat de prijs voor internationale steun.

„De soevereiniteit van Griekenland zal op grote schaal beperkt raken”, aldus Juncker, in een gisteren gepubliceerd interview met het Duitse weekblad Focus. „De Grieken mogen niet beledigd worden door onze hulp, maar we moeten ze wel helpen. Zij zeggen dat ze bereid zijn om de expertise van de eurolanden te accepteren.”

Juncker deed zijn uitspraken zaterdag, vlak na een vergadering van Europese ministers van Financiën waarop werd ingestemd met een nieuwe tranche hulpgeld voor Griekenland. Volgens Juncker is er een team van economische experts van de EU op weg naar Athene om de regering daar te ondersteunen.

Donderdag vonden er rellen plaats in Athene tijdens demonstraties. Het idee dat het buitenland zich bemoeit met het landsbestuur ligt erg gevoelig in Griekenland. (Reuters)