Goed doel: collecteren voor nieuwe borsten

In de serie Reportage van SBS6 draaide het om de website MyFreeImplants.com. Hierop kunnen vrouwen die hun borstvergroting niet kunnen betalen, foto’s van zichzelf plaatsen om bezoekers tot donaties te verleiden. Onder hen alleenstaande moeder Sharon, die inmiddels al 2000 dollar bij elkaar heeft ‘gespaard’. Om de gulle gevers te blijven prikkelen laat ze zich vandaag pikant fotograferen door een vriend.

„Het thema is Cowgirl”, zegt ze.

De twee Californische bedenkers leggen hun concept in een radio-interview uit: „Dit is pure naastenliefde”. De radiopresentator knikt instemmend. „Die Bono met zijn Afrika, dit is pas echt goed werk!”

En inderdaad, de blijdschap die de Britse Karen ten deelt valt zodra ze op haar scherm leest dat ze haar cup DD binnen heeft, is groots en meeslepend. Euforisch ontkurkt ze met haar vrienden een fles champagne.

„Op grote borsten!”, proost ze.

Achter haar zien we een klein meisje met een speelgoedkinderwagen, vermoedelijk Karen’s vierjarige dochter, die net zo goed voor haar babypop zorgt als haar champagnemoeder voor zichzelf.

Na deze taferelen was De Klusjesmannen van Sander Lantinga en Rámon Verkoeijen een verademing. In het nieuwe programma testen de kwajongens vakantiebaantjes uit. Klinkt bekend? Het heeft inderdaad iets weg van Joling & Gordon Over de Vloer. Maar al na een minuut is duidelijk dat Sander en Rámon te authentiek zijn om de diva’s te kopieren.

Met kinderlijk plezier strijken ze neer in pretpark Duinrell. Ogenschijnlijk is het programma een melige opeenstapeling van platitudes, maar wie goed kijkt ziet dat de heren heel goed begrijpen waar de sleutel van echte humor ligt: in pijn. Dat ik een halfuur lang in een lachkick raakte, komt door de misantropie die in elke scène schuilt. Sander die het hoofd van een kikkermascotte opzet, een timide badmeester die vertelt dat sommige vrouwen zijn beroep spannend vinden, de plaatselijke supermarkthoudster Corrie voor wie de jongens „Corrie seems to be the hardest word” zingen: allemaal grappig van droefheid.

De mistroostige blik van Rámon tijdens het kinderfeestje dat ze moeten begeleiden is onbetaalbaar. Wanneer hij met zijn hoofd in een prullenbak Brilsmurf imiteert en het doodstil valt, weet Rámon nog wel een paar andere stemimitaties die hij op de kinderen kan afvuren. Bijvoorbeeld die van Adolf Hitler.

Onder alle grappen en grollen leggen ze telkens bloot wat voor tragische soort de mens is. Een soort die een pretpark rondom een kikker bouwt, die een zwemparadijs Het Tikibad noemt en die websites opent waar vrouwen om nieuwe borsten kunnen leuren.

Schrijver en cabaretier Johan Fretz vervangt tv-recensent Hans Beerekamp tijdens diens vakantie. Fretz (1985) speelt en zingt in de Gebroeders Fretz. In de herfst verschijnt zijn debuutroman, ‘Landgenoten’.

    • Johan Fretz