Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gasbrander mogelijk oorzaak brand Moerdijk

Justitie vermoedt dat de brand bij Chemie-Pack is ontstaan tijdens het ontdooien van een pomp met een gasbrander. Met deze pomp werd op 5 januari op de binnenplaats van het bedrijf in Moerdijk een harsstof overgepompt van een grote plastic opslagtank naar kleinere plastic vaten.

Het gebruik van de gasbrander kwam pas gisterochtend naar voren in een verklaring van getuigen, vertelt NRC-binnenlandredacteur Arjen Schreuder. Daarom besloot het Openbaar Ministerie de top van Chemie-Pack opnieuw aan te houden, kort voor het moment dat ze zouden worden vrijgelaten na een andere verdenking, het overtreden van milieuregels. Schreuder

Het ontdooien van de bevroren pomp met een gasbrander was volgens een woordvoerder van justitie “gebruikelijk” en meerdere mensen, onder wie de eerder aangehouden leiding van Chemie-Pack, zouden hiervan op de hoogte zijn geweest. In NRC Handelsblad heeft de directeur van Chemie-Pack eerder gezegd dat hij niet begreep hoe de brand kon ontstaan, omdat het ging om een luchtaangedreven pomp van staal. Het gebruik van de gasbrander duidt volgens het OM op “roekeloos” handelen en daarmee op “opzettelijke brandstichting”. „Daarmee hebben de medewerkers het bewust het risico op het ontstaan van brand genomen”, aldus een woordvoerder van het functioneel parket. Het gebruik van de gasbrander kwam pas gisterochtend naar voren in een verklaring van getuigen. Om die reden heeft het OM, aldus een woordvoerder, gisteren besloten om de leiding opnieuw aan te houden, kort voor het moment dat ze zouden worden vrijgelaten na een andere verdenking, namelijk het overtreden van milieuregels.

De directeur en twee medewerkers van Chemie-Pack werden vanmiddag weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Het OM beraadt zich nog over volgende stappen.