Fraudezaak in top van Turkse voetbal

De Turkse politie heeft gisteren meer dan veertig mensen opgepakt op verdenking van fraude bij voetbalwedstrijden. Onder de gearresteerden bevindt zich onder anderen de voorzitter van landskampioen Fenerbahçe, Aziz Yildirim. Ook functionarissen van andere clubs en enkele spelers zitten vast.

Het Turkse staatspersbureau Anatolia meldt dat de politie in twaalf steden tegelijkertijd invallen deed. Duels in de hoogste Turkse competitie, de Süper Lig, zouden gemanipuleerd zijn.

De verdenkingen richten zich vooral op de laatste competitiewedstrijd van Fenerbahçe, eind mei. De club uit Istanbul moest het duel van Sivasspor winnen om landskampioen te worden.

Fenerbahçe won moeizaam (4-3) en bleef concurrent Trabzonspor daardoor voor op doelsaldo (50 om 46). De doelman van Sivasspor kreeg na afloop veel kritiek omdat hij bij een aantal doelpunten niet voluit ging. Deze doelman werd gisteren aangehouden.

In april introduceerde Turkije harde wetgeving in de strijd tegen hooliganisme en corruptie in het voetbal, waaronder een gevangenisstraf van maximum twaalf jaar voor match fixing. Volgens de Turkse media is het goed mogelijk dat Fenerbahçe een divisie wordt teruggezet.

Naast de voorzitter van Fenerbahçe zijn onder anderen de Turkse internationals Serdar Kulbilge (Kocaelispor) en Serkan Calik (Genclerbirligi) gearresteerd. De Nigeriaan Emmanuel Emenike zit ook vast.

Hij maakte onlangs voor ruim zes miljoen euro de overstap van Karabukspor naar Fenerbahçe. (AP, BBC)