Festivals ontzet over plan Opstelten

Muziekfestivals en evenementen als Zomercarnaval en Sail gaan het bijzonder moeilijk krijgen als zij straks zelf de kosten voor politie-inzet moeten gaan dragen. Dat zegt de Vereniging van Evenementenmakers. „Het zal evenementen de kop gaan kosten”, voorspelt Hans Ligtermoet, directeur van de vereniging.

Minister Opstelten (Veiligheid, VVD) wil na de zomer een wetsvoorstel voorleggen aan de ministerraad om voortaan de kosten van veiligheidsinzet door te berekenen aan commerciële evenementen. Hij maakt een uitzondering voor betaald voetbal. Gratis evenementen gaan de helft van de politiekosten dragen.

Guus Dutrieux van Ducos, dat onder meer Parkpop in Den Haag organiseert en het Zomercarnaval in Rotterdam, noemt de voorgenomen maatregel desastreus. „We doen al zoveel zelf: voor Parkpop betalen we al 68.000 euro aan security en 70.000 voor verkeersmaatregelen; voor het Zomercarnaval 70.000 euro aan security en 80.000 aan verkeersmaatregelen. Met beide festivals draaien we al negatief. Als dit doorgaat, zou dat het laatste duwtje kunnen zijn.”

De Vereniging van Evenementenmakers inventariseert wat de gevolgen zijn van de maatregel. Ligtermoet: „Met de inzet van een paar honderd agenten gaat het hard met de kosten van 45 euro per uur per agent, plus onkosten.”

Directeur Leo van der Velden van Metropolis, het gratis muziekfestival dat gisteren plaatshad in Rotterdam zegt dat zijn festival hard geraakt zal worden. Volgens hem gaat het om een bedrag van zo’n 25.000 euro op een begroting van 250.000 euro. „Tien procent extra dus. Dit gaat het organiseren van dergelijke festivals heel erg moeilijk maken.”

Van der Velden begrijpt niet waarom het voetbal buiten schot blijft. „Tweederde van de kosten van politie-inzet wordt daar gemaakt. Dat gesubsidieerde arme festivals wel moeten betalen is onbegrijpelijk.”