Extra controles op religieuze afkickcentra

De Inspectie voor de Gezondheidszorg voert de komende tijd extra onaangekondigde controles uit bij religieuze afkickklinieken. Het gaat vooral om stichtingen die zijn gelieerd aan de pinksterbeweging, schrijft de Volkskrant vandaag.

Bij die stichtingen proberen verslaafden zonder professionele begeleiding van de drugs of alcohol af te raken. De stichtingen presenteren zich niet als afkickkliniek, maar als ‘woon- en leefgemeenschap’. Het idee daarachter is dat ze dan niet aan de bijbehorende regelingen hoeven te voldoen.

De IGZ vindt echter dat iedere locatie waar cliënten verblijven om af te kicken, aan de eisen voor afkickcentra moet voldoen. Zo moet er voldoende medische begeleiding zijn en patiënten met zware psychiatrische problemen moeten worden doorverwezen.

De aanleiding voor het extra onderzoek is een verhaal dat de krant vorige week schreef over de stichting Horeb in Beekbergen. Volgens de krant is de zorg er een chaos. Zo krijgen de bewoners geen medische begeleiding, worden pillen uitgereikt door medebewoners en moeten cliënten hun uitkering afdragen aan de instelling.

    • Ward Wijndelts