EU stuurt voedselhulp naar Noord-Korea

De Europese Unie maakt 10 miljoen euro vrij voor voedselhulp aan Noord-Korea. De voedselproductie in dat land maakt het slechtste jaar door in tijden.

Kristalina Georgieva, de EU-commissaris verantwoordelijk voor humanitaire hulp, zegt dat de voedselhulp bedoeld is voor het in leven houden van 650.000 Noord-Koreanen.

Experts van de EU die onlangs in het land de situatie bekeken, concluderen dat de voedselrantsoenen die de staat uitdeelt, waar tweederde van de bevolking van afhankelijk is, met 60 procent gedaald zijn naar zo’n 400 calorieën. Ook zeer ondervoede kinderen in ziekenhuizen krijgen geen behandeling en veel burgers zijn zo wanhopig dat ze gras eten.

Georgieva zegt wel dat de voedselhulp streng wordt gemonitord, om zeker te weten dat de hulp komt bij de mensen die het het hardst nodig hebben. De hulp wordt uitgevoerd door het Wereld Voedselprogramma, het WFP, dat meer dan 400 bezoeken per maand aan de distributiecentra zal uitvoeren.

    • Peter van der Ploeg