Eén jaar minder zwemles

De crisis. Lang was het niet meer dan een abstract woord, maar inmiddels zijn de gevolgen overal voelbaar. Ook in Nederland, tot in de kleinste gemeente aan toe. Vandaag begint nrc.next een serie over bezuinigingen. Elke aflevering gaat over één maatregel, van het gesloten zwembad tot de weggesaneerde kinderboerderij: de crisis, maar dan concreet.

Leerlingen in groep drie van de twee basisscholen van het Utrechtse Renswoude, De Stifhorst en De Borgwal, kunnen vanaf september niet meer schoolzwemmen. Alleen leerlingen van groep vier mogen nog schoolzwemmen, in het Veenendaalse bad De Vallei. De scholen hebben begrip voor de bezuiniging, van 10.000 euro per jaar. „We waren één van de weinige scholen die de luxe hadden om schoolzwemmen te kunnen aanbieden aan zowel groep drie als vier”, zegt Jos van Barneveld, waarnemend directeur van basisschool De Borgwal. Directeur Rik Perfors van De Stifthorst: „Schoolzwemmen is duur. Het Valleibad heeft na een verbouwing de entreeprijzen behoorlijk opgetrokken. Daarbij komen nog de kosten van het vervoer per bus van en naar Veenendaal.”

Straks is schoolzwemmen dus voorbehouden aan leerlingen van groep vier van de twee basisscholen. Eén keer per week gaan de kinderen van beide scholen tegelijkertijd zwemmen. Doel: het behalen van het A-diploma. Kinderen die hun A-diploma voor de start van groep vier al hebben, kunnen door voor diploma B. Van Barneveld: „Mochten leerlingen aan het eind van groep vier nog steeds niet zijn geslaagd voor het A-diploma, dan mogen ze vanuit groep vijf blijven zwemmen met de nieuwe lichting groepvierzwemmers.”

Volgens Ronald ter Hoeven, directeur van het Nationaal Platform Zwembaden, volstaat een A-diploma niet. „Kinderen zijn na A nog niet veilig in het water. Ze beheersen de schoolslag nog niet écht en leren maar drie meter onder water te zwemmen. De glijbaan in Center Parcs kan al voor problemen zorgen.”

Directeur Van Barneveld van de Borgwal reageert: „Ouders die willen dat hun kinderen eerder al hun diploma halen, kunnen daar op eigen kosten voor kiezen.”

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema