DSK voor vrouwen niet langer een verleider

Franse socialisten aarzelen: kan Strauss-Kahn toch nog presidentskandidaat zijn, of toch liever niet? De kiezers zijn verdeeld. Zijn imago in Frankrijk is wel veranderd.

Zeven weken geleden was Dominique Strauss-Kahn de man die namens links Frankrijk in 2012 moeiteloos Nicolas Sarkozy zou verslaan in de strijd om het presidentschap. Hij hoefde zich alleen nog maar kandidaat stellen voor de voorverkiezingen van de Parti Socialiste. Eén zaterdag in een New Yorks hotel half mei veranderde dat beeld, en zo de complete strijd om het Elysée. En dat blijft zo, zelfs nu ‘DSK’ geen huisarrest meer heeft en sommigen hardop dromen van zijn terugkeer in de Franse politiek: in Frankrijk is iets veranderd, en daardoor is een terugkeer van DSK allesbehalve vanzelfsprekend.

Vóór 14 mei lag Strauss-Kahn in alle peilingen op kop tegen een rechtse kandidaat, zelfs met scores tot 55 procent in de tweede ronde. Die tijden lijken definitief voorbij, zelfs als Strauss-Kahn zou worden vrijgesproken van verkrachting.

Uit een enquête van Le Parisien, waarvan de resultaten gisteren werden bekendgemaakt, blijkt 49 procent van de Fransen zich wel te kunnen voorstellen dat DSK terugkeert in de politiek, maar 45 procent meent zeker van niet. In een peiling van het weekblad Le Point ziet maar 42 procent van de ondervraagde Fransen nog een politieke toekomst voor de voormalige directeur-generaal van het IMF. 51 procent denkt dat de politieke carrière van DSK voltooid verleden tijd is.

De Fransen hebben de afgelopen weken een ander beeld gekregen van DSK, ook al rijzen er nu twijfels aan de geloofwaardigheid van de enige getuige, klinkt er opnieuw kritiek op het rechtssysteem in de VS en duikt hier en daar weer een complottheorie op. Dat is het beeld van een man die in het beste geval (betaalde) seks heeft met een kamermeisje in een hotel, vervolgens even gaat lunchen met zijn dochter, daarna op een vliegtuig stapt om zijn vrouw te ontmoeten en wat later die zondag de Duitse bondskanselier Merkel spreekt. Een man ook die het opheffen van zijn huisarrest vrijdagavond schaamteloos vierde met een diner van 420 euro. Dat is niet echt de manier om je geliefd te maken bij linkse kiezers.

DSK is voor vrouwen niet langer een ‘verleider’, zoals onmiddellijk na zijn arrestatie door sommigen nog vergoelijkend werd opgemerkt, maar een man die zijn seksuele driften niet onder controle heeft. Er was een affaire met een Hongaarse medewerker van het IMF bij het begin van zijn mandaat. Zij noemde DSK een man die niet in staat is om een organisatie met vrouwen te leiden. En er is de zaak met de schrijfster Tristane Banon, de dochter van een vriendin. Zij zegt dat DSK probeerde haar aan te randen. Onder druk van haar moeder, medewerkster bij de PS, diende Banon geen klacht in. Ze noemde Strauss-Kahn wel een gorilla. De moeder, Anne Mansouret, zei afgelopen weekeinde gechoqueerd en vol walging te de discussie binnen de PS te volgen waarin wordt gepleit voor een terugkeer van DSK.

Sylvie Kauffmann, adjunct-hoofdredacteur van Le Monde, vatte het samen in The New York Times: zes weken geleden zou ze voor DSK hebben gestemd. Nu kan ze zich dat niet meer voorstellen. „Deze zaak zal blijven zinderen in de manier waarop vooral vrouwelijke kiezers naar Strauss-Kahn kijken.”

Persstemmen: pagina 14

    • Dirk Vandenberghe