Cartoonprotest in dagbladen tegen bezuinigingen. Verdorie!

Harkpoppetjes in de de Nederlandse dagbladen. Zo moet duidelijk worden gemaakt dat ook strips door de bezuinigingen van het kabinet op de cultuur worden getroffen.

De tekenaars van onder meer Sigmund in de Volkskrant, Dirkjan in het AD, Anton Dingeman in Trouw en Beestjes in Spits hebben hun tekenkwaliteiten voor een dag ingeruild voor die van een kleuter. Ook Single (AD en regionale dagbladen) en natuurlijk Fokke & Sukke in NRC doen mee.

In alle strips zegt een hoofdrolspeler “Verdorie, die bezuinigingen op de kunst treffen ook onze strip”, of iets dat er op lijkt.

Heinz de kat in Metro is normaal getekend. Maar hij wordt in het laatste plaatje gebeld met de mededeling dat de strip over bezuinigingen in de kunst had moeten gaan. Ook Argus in De Pers verwijst naar de bezuinigingen. “Als gevolg van de bezuinigingen op cultuur schilder ik enkel nog fotorealistische harkpoppetjes”, zegt een schilder in de cartoon.