Blair ergerde zich aan contacten prins Charles

De handgeschreven brieven van prins Charles zijn berucht in de Britse samenleving. Hij gebruikt ze om ministers en anderen te wijzen op onderwerpen die hem na aan het hart liggen: van zijn steun voor traditionele landbouw en natuurbescherming tot zijn afkeer van moderne architectuur.

Maar de kroonprins probeerde tijdens de regering-Blair ook rechtstreeks regeringsbeleid te beïnvloeden. In zulke mate dat premier Blair de prins er privé van beschuldigde „ons te naaien”. Blair zou met koningin Elizabeth over de bemoeizucht van haar zoon hebben gesproken. Dat blijkt uit een voorpublicatie van het derde deel van het dagboek van Alastair Campbell, voormalig spindoctor van Tony Blair, die dit weekeinde verscheen.

Zo maakte de prins „weinig behulpzame” interventies tijdens de mond- en klauwzeercrisis in 2001, door te suggereren dat de crisis kwam doordat Labour het platteland niet begreep. Campbell noteerde: „TB zei dat hij wist wat hij deed. Hij vroeg of Charles ooit had overwogen te helpen toen er 6.000 banen verloren gingen bij Corus [de staalfabrikant]. Hij zei dat dit was bedoeld om ons te naaien en de boodschap te geven dat wij niet royaal genoeg waren voor boeren.”

Charles schreef ook, tegen de zin en het advies van Downing Street in, een artikel in de Mail on Sunday over het gevaar van genetisch gemanipuleerd voedsel, terwijl de regering haar standpunt nog moest bepalen. En de kroonprins nam zijn zoon William mee uit jagen, terwijl Blair de vossenjacht juist probeerde te verbieden. De prins noemde de jacht „goed voor het milieu”.

Gisteren bleek dat de prins nog altijd privégesprekken voert met ministers. Wat hij daar bespreekt, is niet bekend.