Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bezoek Rosenthal aan Kunduz gaat op laatste moment niet door

In this June 18, 2011 photo, Samiullah Qatra, left, the provincial police chief of Kunduz gives speeches to Afghan policemen in Kunduz north of Kabul, Afghanistan. Buried behind the airport in northern Afghanistan's Kunduz city, police uncovered 2,000 kilograms (4,400 pounds) of explosives, enough to make dozens of suicide vests or improvised explosive devises able to shear through armor, maiming and killing those inside, the provincial police chief told The Associated Press this week. (AP Photo/Fulad Hamdard)
In this June 18, 2011 photo, Samiullah Qatra, left, the provincial police chief of Kunduz gives speeches to Afghan policemen in Kunduz north of Kabul, Afghanistan. Buried behind the airport in northern Afghanistan's Kunduz city, police uncovered 2,000 kilograms (4,400 pounds) of explosives, enough to make dozens of suicide vests or improvised explosive devises able to shear through armor, maiming and killing those inside, the provincial police chief told The Associated Press this week. (AP Photo/Fulad Hamdard) Politiechef Samiullah Qatra in Kunduz spreekt zijn mensen toe. Foto AP/Fulad Hamdard

Een bezoek van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Afghaanse provincie Kunduz is op het laatste moment niet doorgegaan vanwege een defect aan het toestel dat de delegatie van Kabul naar Kunduz zou brengen.

Dat laat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten aan onze correspondent Bette Dam in Afghanistan (twitter). Deze week vliegen politietrainers en militairen van Nederland naar Kunduz om daar Afghaanse politieagenten op te leiden.

Vanochtend meldde een woordvoerder dat de missie om veiligheidsredenen werd uitgesteld. Vervolgens werd op de ambassade meegedeeld dat het toestel defect was en dat het bezoek aan Kunduz in zijn geheel niet door kon gaan. Minister Rosenthal vertrekt nu naar India voor een gepland bezoek.

Om het civiele karakter van de missie te benadrukken zou de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek brengen aan het gebied. Zaterdag kwam hij aan in Afghanistan, gisteren had hij een ontmoeting in Kabul met onder meer NAVO-commandant David Petraeus, die per 18 juli de CIA leidt, en de Afghaanse president Hamid Karzai.

De eveneens aanwezige Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Bismillah Khan Mohammadi, bevestigde naar afloop van het onderhoud gisteren dat de eisen van de Tweede Kamer ingewilligd worden. Dat gaat onder meer over de garantie dat Nederlanders niet deelnemen aan offensieve acties als zij medio augustus het veld in gaan. De veiligheidssituatie zal “van dag tot dag” door Nederland worden ingeschat, zei hij.

Petraeus bedankte minister Rosenthal voor de “belangrijke bijgrage” van Nederland aan de opleiding van Afghaanse medewerkers van de veiligheidsdienst.