Bevolking Kunduz lijdt ook onder lokale politie

In NRC Handelsblad van 27 juni staat een artikel over de gewapende maffiamilities die in de Afghaanse provincie Kunduz oprukken. In deze provincie zullen binnenkort Nederlandse trainers de Afghan National Police (ANP) opleiden. Maar de bevolking in Kunduz heeft evenzeer te leiden onder de terreur van door de NAVO opgeleide politieagenten van de Afghan Local Police (ALP). Lokale krijgsheren kunnen het initiatief nemen om zo’n plaatselijke politiemacht op te richten en zelf bepalen wie agent wordt. Amerikaanse ‘Special Forces’ geven hen vervolgens een politieopleiding van vijf dagen tot drie weken. Daarna worden ze met politie-uniformen en AK-47 geweren uitgerust. Zo kunnen de warlords hun gewapende maffiamilities niet alleen op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler aanzienlijk uitbreiden, maar ook legitimeren.

Onder de Afghaanse bevolking bestaat vanaf het begin groot verzet tegen dit controversiële NAVO-project. Men herinnert zich de verschrikkingen van de periode na de Russische aftocht uit Afghanistan. Ook toen hadden de Amerikanen massaal lokale clans en krijgsheren in Afghanistan bewapend, toen om tegen de Russen te vechten. Het resultaat was dat Afghanistan na de Russische terugtrekking jarenlang totaal ontwricht was als gevolg van voortdurende oorlogen tussen de rivaliserende warlords. Deze strijd heeft honderdduizenden Afghanen het leven gekost.

Daarom verzette ook president Karzai zich krachtig tegen de Amerikaanse plannen voor de massale herbewapening van de warlords. Onder immense Amerikaanse druk ging Karzai tenslotte in augustus 2010 akkoord met de oprichting van de ALP. Maar het gevaar is levensgroot dat de Afghaanse bevolking na de Amerikaanse terugtrekking in 2014 opnieuw in dezelfde verschrikkingen terechtkomt als na de Russische terugtrekking 23 jaar geleden.

Sietse Bosgra

Driebergen