Betogers vast in Minsk na applaus-actie

Plainclothes policemen detain a man for taking part in the "Revolution through a social network" flash mob on the Independence Day in Minsk, July 3, 2011. Belarus police clamped down swiftly on planned public protests against President Alexander Lukashenko on Sunday as he told an open-air rally that a plot was afoot to overthrown his long rule. Belarus celebrates Independence Day on Sunday. REUTERS/Vasily Fedosenko(BELARUS - Tags: ANNIVERSARY POLITICS CIVIL UNREST) REUTERS

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn gisteravond zo’n tweehonderd betogers gearresteerd, die door middel van applaus hun onvrede uitten over het bewind van president Loekasjenko. Dit gebeurde na afloop van de jaarlijkse parade ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag, een nationale feestdag.

Op het plein voor het station hadden zich zo’n duizend betogers verzameld. Toen zij begonnen te klappen, joeg de politie hen uiteen. Daarbij werd traangas gebruikt. Onder de demonstranten bevonden zich ook gezinnen met kinderen.

Tijdens zijn toespraak had Loekasjenko erop gewezen dat de applausprotesten die de afgelopen weken regelmatig zijn gehouden deel uitmaken van een complot om zijn regering omver te werpen. Enkele betogers die op dat moment probeerden te applaudisseren, werden door agenten in burger afgevoerd.

Via sociale netwerken op internet was vorige week uitvoerig opgeroepen om de toespraak van de president met applaus te komen verstoren. Maar een dag voor de feestdag werden tal van activisten bij de veiligheidsdienst geroepen en gewaarschuwd om niet te gaan protesteren. Enkele uren voor het begin van de parade sloten de autoriteiten enkele populaire internetsites af. Volgens oppositiewebsite nn.by hebben in minstens zes andere steden vergelijkbare protesten plaatsgevonden.

In Wit-Rusland wordt de oppositie zwaar onderdrukt sinds het neerslaan van een protest na afloop van de omstreden verkiezingen van 19 december. De meeste oppositieleiders zitten in de gevangenis, anderen hebben huisarrest. Vrijwel dagelijks vinden nieuwe arrestaties plaats.

De nationale munt is sinds de verkiezingen 36 procent in waarde gedaald. Dat werd veroorzaakt doordat Loekasjenko voor de verkiezingen de pensioenen en ambtenarensalarissen met een derde verhoogde, om zo zijn herverkiezing veilig te stellen.