Bankdeal Grieken 'betekent bankroet'

Het Franse plan waarbij banken Griekse obligaties langer aanhouden, staat volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gelijkaan wanbetaling. S&P heeft dat vandaag bekendgemaakt. Het oordeel zet de onderhandelingen tussen banken en regeringen onder forse druk.

Als banken vrijwillig beloven aflopende Griekse obligaties te ruilen voor nieuw schuldpapier met een langere looptijd, is dat voor S&P reden de rating van de Griekse kredietwaardigheid zodanig te verlagen dat die gelijkstaat aan faillissement. Volgens S&P is de voorgestelde ruil „geforceerd”: banken zouden weliswaar uit vrije wil instemmen met het voorstel, maar dit doen ze omdat de kans reëel is dat het land failliet gaat als ze niet instemmen, redeneert S&P. Dan zitten ook de banken met een groter probleem.

De afgelopen week praatten banken met Europese overheden over hoe ze Griekse obligaties vrijwillig kunnen aanhouden maar wel met de garantie dat ze hun inleg ooit terugzien. Als banken de schuld langer aanhouden, heeft Griekenland de tijd voor een poging de economie te hervormen. Cruciaal is dat kredietbeoordelaars de actie niet gelijkstellen aan wanbetaling of faillissement. Want dan zouden Griekse obligaties niet meer als onderpand kunnen dienen bij de Europese Centrale Bank voor leningen die Griekse banken in leven houden.

De boodschap van S&P kan gezien worden als een waarschuwing. De onderhandelingen zijn nog gaande. Als de voorwaarden (rentepercentage, looptijden, etc.) verbeterd worden kan S&P zijn mening bijstellen.

Een faillissement van Griekenland leek vorige week afgewend. Het Griekse parlement stemde in met massale bezuinigen en vervolgens gingen Europese landen akkoord met het uitbetalen van 12 miljard euro aan al eerder toegezegde noodhulp.

Interview met Griekse econoom Yanis Varoufakis: pagina 31