Analyseer het taalgebruik van uw volksvertegenwoordigers

Welk taalgebruik bezigen Kamerleden? Hoe wollig praten ze? En welke woorden gebruiken ze buitenproportioneel vaak? U kunt dit dankzij een samenwerkingsproject van NRC Handelsblad en het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam zelf per Kamerlid bekijken op nrc.nl/denhaag.

Op deze pagina staat voor elk Kamerlid een profiel (debutanten in het rood). Als u daar op klikt, ziet u waar en wanneer het Kamerlid in de media verscheen en aan welke debatten hij of zij deelnam. Vanuit daar kunt u doorklikken naar het betreffende debat.

Daaronder staan de meest karakteristieke woorden van het Kamerlid in kwestie. Om tot deze tekstanalyse te komen zijn alle door de 150 Kamerleden en de twintig leden van het kabinet gebruikte werkwoorden, namen en zelfstandige naamwoorden samengevoegd. Zo wordt duidelijk welke woorden het taalgebruik van het kamerlid of de bewindspersoon karakteriseert.

De meest gebruikte werkwoorden door Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD)De meest gebruikte werkwoorden door Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD)

Voor dit project is alle tekst uit de zogeheten Handelingen, de letterlijke weerslag van alle debatten in de plenaire zaal, geanalyseerd. Voor de Kamerleden zijn de Handelingen vanaf de installatie van de Kamer, juni vorig jaar, genomen. Voor het Kabinet geldt dat vanaf het aantreden in november. De teksten zijn bijgewerkt tot 24 mei.

Dit is werk in uitvoering, en uw meedenken wordt gewaardeerd. Bestudeer het woordgebruik, zoek verbanden, en vertel ons over uw bevindingen. Via de reacties hieronder horen we graag van u. U kunt ook een twitterbericht sturen naar redacteur Freek Staps: @freekstaps

Bekijk de data op nrc.nl/denhaag