Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat directeur Chemie-Pack vindt werkwijze OM intimiderend

Op 5 januari 2011 woedde een grote brand bij het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack. Foto WFA / Erald van der Aa

“Ik vind het een hoog intimiderend gehalte hebben.” De advocaat van de Chemie-Pack-directeur staat naar eigen zeggen “erg te kijken” van het optreden van het Openbaar Ministerie. Dat arresteerde Gerard Spiering en twee medewerkers gisteren voor een tweede keer op het moment dat ze eigenlijk zouden worden vrijgelaten.

De drie zijn weer vastgezet nadat uit verhoren bleek dat er zo roekeloos te werk is gegaan dat er mogelijk sprake is van brandstichting, aldus het OM. Advocaat Ronald Drenth zegt dat de mannen zeker drie dagen in arrest kunnen worden gehouden. De rechter-commissaris bepaalt vanmiddag of de nieuwe arrestatie op basis van de nieuwe verdenking terecht is geweest.

De eerste verdenking, overtreding van de milieuvergunning, kon een maximale straf van zes jaar opleveren. Brandstichting, zegt de advocaat, is een “veel ernstiger feit”. Maar de raadsman benadrukt tegenover Omroep Brabant dat het vooralsnog om een vermoeden gaat “dat kennelijk binnen het OM bestaat”.