Vijf doden bij bomaanslag op Nigeriaanse bar

Caption: A man sits near a damaged car in front of a house after a bomb blast in Maiduguri in the northeastern state of Borno June 29, 2011. The United States and European Union on Tuesday condemned a spate of bombings and assassinations in northeastern Nigeria which independent sources estimate have killed more than 150 people so far this year. REUTERS/Afolabi Sotunde(NIGERIA - Tags: CRIME LAW POLITICS) Deze auto raakte beschadigd door een bomaanslag in de Nigeriaanse stad Maiduguri, 29 juni. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

Een explosie bij een bar dicht in de buurt van een politiebureau in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft minstens vijf mensen het leven gekost.

Daarnaast vielen er zeker nog tien gewonden, meldt persbureau Reuters. In Maiduguri vinden dagelijks moorden en explosies plaats die toegeschreven worden aan de radicaal-islamitische sekte Boko Haram. Naar schatting zijn hierbij al meer dan honderdvijftig mensen omgekomen. De beweging wil dat de islamitische wetgeving, de sharia, wordt ingevoerd in Nigeria. De explosie bij het politiebureau is vermoedelijk ook het werk van Boko Haram.

Naast deze mogelijke aanslag, werden er dit weekend vijf andere mensen in Maiduguri doodgeschoten door de islamitische sekte, meldt een regeringsfunctionaris aan persbureau AP.

Boko Haram, wat staat voor ‘westerse opvoeding is heiligschennis’, is verantwoordelijk voor vele aanvallen op kerken, politiebureaus, overheidsinstellingen en biersalons. Afgelopen woensdag kwamen nog zeker 25 mensen om toen motorrijders bommen gooiden op drie biersalons in Maiduguri. Eerder deze maand pleegde een lid van Boko Haram een zelfmoordaanslag op het hoofdbureau van de politie in hoofdstad Abuja.

Eerder sprak Afrika-correspondent Koert Lindijer over de situatie in Nigeria, waar hij onlangs was:

“Sinds enkele maanden ontploffen er vrijwel iedere week bommen in het door overwegend moslims bewoonde Noord Nigeria, waar 70 van de 140 miljoen Nigerianen leven. De aanslag op het hartje van het veiligheidsestablishment [op 16 juni], het nationale hoofdbureau van politie in de hoofdstad Abuja, toont opnieuw dat politie en leger geen passend antwoord hebben op de opstand van Boko Haram.”

Lindeijer vertelde dat Westerse ambassades zich grote zorgen om de aanvallen van Boko Haram:

“Twee grote ambassades in Abuja hebben ieder meer dan honderd man veiligheidspersoneel ingezet om alleen de situatie in het noorden nauwgezet te volgen. Ze hebben aanwijzingen voor contacten tussen Boko Haram en in de Sahara actieve groepen die zijn verbonden met Al Qaida. Boko Haram was aanvankelijk alleen actief in de noordoostelijke deelstaat Borno maar heeft zijn activiteit de afgelopen weken uitgebreid naar naburige deelstaten.”

Lees hier meer over Nigeria.

    • Hans Klis