Vakbond wil toezichthouders bij militaire zelfverdedigingstrainingen

De militaire vakbond AFMP wil toezichthouders bij zelfverdedigingstrainingen van het leger. Die moet ingrijpen als de instructeur te veel geweld gebruikt tegen militairen in training. Dit meldt de NOS.

Vorige maand overleed een 20-jarige sergeant, kort nadat hij meedeed aan een zelfverdedigingstraining van de luchtmobiele brigade. Hij bezweek aan inwendige bloedingen die hij opliep bij die training. De trainingen zijn stilgelegd.

Vicevoorzitter Lughthart van vakbond AFMP wil nu bij elke zelfverdedingingstraining een toezichthouder, zei hij gisteravond bij Nieuwsuur. Dat moet een onafhankelijk persoon zijn die kan ingrijpen.

“De training in het ‘House of Pain’, een verplicht onderdeel voor het verkrijgen van de rode baret, is berucht. Het parcours moet een realistische situatie verbeelden waarbij militairen door een huis moeten lopen, waarbij ze worden aangevallen door anderen.” - Nieuwsuur over een onderdeel van de trainingen

Bij de trainingen komen bloedneuzen en kneuzingen regelmatig voor en militairen moeten een hoop klappen incasseren. De NOS meldt dat bij de bond gevallen bekend zijn waarbij militairen door zo’n training arbeidsongeschikt zijn geraakt.

De AFMP wil dat de trainingen minder zwaar worden. Het ministerie van Defensie wil het onderzoek van de marechaussee naar de overleden sergeant afwachten.

Een item van de NOS over de overleden militair:

    • Peter van der Ploeg