Tanks rond Syrische stad Hama

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED An image grab taken from footage uploaded on YouTube shows hundreds of thousands of Syrian anti-government protesters flooding the streets of the central city of Hama on July 1, 2011 to demand the fall of the regime President Bashar al-Assad in what was described by activists as "the biggest demonstration since the Syrian Revolution broke out" on March 15. Hama has a bloody past and in 1982, an estimated 20,000 people were killed when the army put down an Islamist revolt. AFP PHOTO/YOUTUBE
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED An image grab taken from footage uploaded on YouTube shows hundreds of thousands of Syrian anti-government protesters flooding the streets of the central city of Hama on July 1, 2011 to demand the fall of the regime President Bashar al-Assad in what was described by activists as "the biggest demonstration since the Syrian Revolution broke out" on March 15. Hama has a bloody past and in 1982, an estimated 20,000 people were killed when the army put down an Islamist revolt. AFP PHOTO/YOUTUBE In Syrië zijn maar weinig internationaal werkende fotojournalisten aanwezig. Dit beeld zou de Hama zijn, twee dagen geleden tijdens het massaprotest. Fotopersbureau AFP heeft het beeld uit een youtubevideo.

Het Syrische leger heeft met tanks de stad Hama afgesloten, zeggen bewoners en activisten in de stad. Twee dagen eerder protesteerden tienduizenden in de stad tegen president Bashar al-Assad.

Tanks sluiten alle toegangswegen naar Hama af. Er zouden tientallen mensen in buitenwijken van de stad zijn gearresteerd en volgens mensenrechtenorganisatie Syrian Observatory for Human Rights kiest de regering nu blijkbaar voor een militaire optie in het neerslaan van de protesten.

In Hama waren twee dagen geleden 200.000 mensen op de been om het aftreden van president Bashar al-Assad te eisen. In het hele land protesteerden Syriërs tegen de regering, zo zouden er in Homs zo’n 400.000 demonstranten de straat op zijn gegaan.

Een dag na de protesten is de gouverneur van de provincie Hama ontslagen. Assad heeft een decreet uitgevaardigd waarin zonder verdere toelichting Ahmad Khaled Abdulaziz uit zijn functie wordt ontheven, zo meldt Reuters.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld