Palestijnse Autoriteit kan ambtenaren niet betalen

De Palestijnse Autoriteit kan de ambtenarensalarissen deze maand niet volledig uitbetalen. De ambtenaren krijgen dit keer maar de helft van waar ze recht op hebben.

Premier Salam Fayyad wijt het probleem, laat persbureau AP weten, aan de internationale donoren die tot dusverre slechts een derde van het bedrag dat ze hebben toegezegd aan zijn regering hebben overgemaakt.

De PA zou dit jaar op 970 miljoen dollar (een kleine 670 miljoen euro) kunnen rekenen, maar heeft pas zo’n 330 miljoen dollar (een kleine 230 miljoen euro) binnengekregen. Vooral de Arabische donorlanden hebben het laten afweten, aldus Fayyad. Bovendien houdt dsnds 1 mei het Israëlische ministerie van Financiën de overdracht van ruim zestig miljoen euro aan belastinggeld aan de Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westoever tegen.

In mei tekenden de Palestijnen nog een overeenkomst met Frankrijk, waarmee het tien miljoen euro zou krijgen, bestemd voor de salarissen van Palestijnse ambtenaren.

Het geld wordt niet overgemaakt vanwege het akkoord dat Fatah onlangs met de militante Hamasbeweging sloot. Het akkoord tussen Fatah en Hamas voorziet in de vorming van een interim-regering van nationale eenheid die een datum voor het houden van Palestijnse presidents- en parlementsverkiezingen moet vaststellen.