Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdenking van brandstichting directeur Chemie-Pack

Brandweerman aanschouwt de vlammenzee in Moerdijk. Foto NRC / Rien Zilvold.

De directeur, de productieleider en de KAM-coördinator van Chemie-Pack zijn vandaag aangehouden door de politie op verdenking van opzettelijke brandstichting.

Het chemische verpakkingsbedrijf brandde op 5 januari volledig af. Omdat een grote rookwolk over grote delen van Nederland dreef ontstond er lichte paniek. Ook raakte water in de omgeving vervuild met grote hoeveelheden verontreinigd bluswater. De schade door de brand bedroeg 40 tot 60 miljoen euro.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht. Volgens het OM is uit verhoren gebleken dat er “zodanig roekeloos is gehandeld dat er sprake zou kunnen zijn van opzettelijke brandstichting”. Het drietal zal zo snel mogelijk voorgeleid worden aan de rechter-commissaris in Breda.

Dinsdag werd het drietal al samen met de productiechef aangehouden voor overtreding van de milieuvergunning. Ze worden ervan verdacht grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen te hebben opgeslagen en bewerkt waar dat niet mocht. Ook zou volgens het OM de genomen veiligheidsmaatregelen op die opslagplaatsen ontoereikend zijn geweest. Daardoor kon de brand op 5 januari zo groot worden.

De verdenking van opzettelijke brandstichting komt bovenop de verdenkingen van het overtreden van de milieuvergunning. De productiechef die dinsdag werd aangehouden is vandaag door het OM op vrije voeten gesteld,. Hij wordt echter nog steeds als verdachte gezien, maar de nieuwe verdenking geldt niet voor hem.

Lees hier meer over de brand en de nasleep ervan in Moerdijk.