Nederlanse hockeysters kloppen Argentinië in Champions Trophy

Dutch hockey players celebrate after winning the final against Argentina during the women's Champions Trophy hockey final match between The Netherland and Argentina in Amsterdam, Netherlands, Sunday, July 3, 2011. The Netherland won the final after a penalty shout-out. (AP Photo/Bas Czerwinski) Het Nederlandse hockeyteam viert de overwinning op Argentinië. Foto AP / Bas Czerwinski

Nederland heeft de Champions Trophy op zijn naam geschreven. De dames van de Argentijnse bondscoach Max Caldas waren in de finale na verlenging en shoot-outs te sterk voor titelverdediger Argentinië. In de reguliere speeltijd was het 3-3 geëindigd, na een 3-0 achterstand voor Nederland. Maartje Paumen maakte alle Nederlandse treffers.

De Argentijnen waren zeer effectief in de eerste helft en liepen uit naar 3-0. Carla Rebecchi, Luciana Aymar en Maria Sruoga tekenden in het Amstelveense Wagener Stadion voor de Zuid-Amerikaanse treffers. Vijf minuten voor het rustsignaal maakte Maartje Paumen 3-1 uit een strafcorner.

Vlak na de pauze was het opnieuw Paumen die voor de aansluitingstreffer tekende, wederom uit een strafcorner. De aanvoerster van Oranje voltooide haar hattrick even later en zette beide ploegen op gelijke hoogte. Door de 3-3 stand werd er verlengd.

Zowel in de eerste als de tweede helft van de verlenging werd niet gescoord, waardoor de Champions Trophy voor het eerst in de geschiedenis met shoot-outs werd beslist. Spelers krijgen bij een shoot-out acht seconden de tijd om de bal in een één-tegen-één-situatie in het net te krijgen. Oranje, dat het toernooi voor het laatst won in 2007, won de shoot-outs met 3-2.

Argentinië dacht zaterdag nog dat het moest strijden om het brons. De Zuid-Amerikanen eindigden in de finalepoule op gelijke hoogte met Zuid-Korea, dat een beter doelsaldo had. Na bestudering van de reglementen bleek dat echter niet het doelsaldo, maar het aantal behaalde punten de doorslag gaf. Argentinië had in de eerste poulefase beter gepresteerd dan Zuid-Korea en vocht de beslissing aan. Pas in hoger beroep werden de Argentijnen in het gelijk gesteld.