Nasrallah spreekt zich uit tegen Hariri-tribunaal

Lebanese watch Hezbollah's leader Hassan Nasrallah as he speaks in a televised address at a cafe in Beirut, Lebanon, Saturday, July 2, 2011. Nasrallah says authorities will never be able to arrest four members of his militant group who have been indicted in the murder of former Lebanese Prime Minister Rafik Hariri. Nasrallah's speech marked his first comments since the indictment was announced Thursday. (AP Photo/Bilal Jawich) Libanezen kijken naar Nasrallah tijdens zijn toespraak op tv in een café in Beirut. Foto AP / Bilal Jawich

Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah heeft gezworen dat de vier leden van zijn organisatie die door het Hariri-tribunaal in Leidschendam zijn aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri niet zullen worden uitgeleverd. “Nog in geen driehonderd jaar”, zo sprak Nasrallah volgens persbureau Novum.

Het onderzoek naar de moord, dat zes jaar in beslag nam, werd door Nasrallah afgedaan als een complot van de Verenigde Staten en Israël, een daad van ‘agressie tegen ons en onze heilige strijders’.

Druzenleider Walid Jumblatt waarschuwde vrijdag dat in Libanon een burgeroorlog dreigt nu het Hariri-tribunaal Hezbollah-leden heeft aangeklaagd. Libanon is meer gebaat bij stabiliteit dan bij gerechtigheid, betoogde Jumblatt.

Hezbollah heeft met steun van Jumblatts blok een meerderheid in het parlement en is erin geslaagd de regering van Hariri’s zoon Saad ten val te brengen omdat deze weigerde het onderzoek van het tribunaal te veroordelen. In januari werd de door Hezbollah naar voren geschoven Najib Mikati premier.

Mikati deed de vage mededeling dat zijn regering internationale resoluties zal respecteren zolang ze de binnenlandse vrede niet in gevaar brengen. Het parlement zal zeker alles in het werk stellen om het Hariri-tribunaal te frustreren in zijn streven de schuldigen aan de moord ter verantwoording te roepen.

Rafik Hariri kwam op 14 februari 2005 om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. Bij de aanslag vonden naast Hariri nog 22 mensen de dood. De verdenking viel meteen op Syrië, omdat Hariri de Syrische rol in zijn land wilde verminderen. Syrië ontkende, maar uiteindelijk leidden massale demonstraties ertoe dat Syrië zijn leger na 29 jaar uit Libanon terugtrok.

Eerder al vertelde Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad dat het onwaarschijnlijk is dat de regering de verdachten gaat uitleveren:

“Wat zeker is, is dat Hebollah de verdachten niet zal uitleveren. Onder de verdachten bevindt de zwager en neef van de in 2008 vermoordde Imad Mughniyah. Hij was de belichaming van Hezbollah in de jaren tachtig, zoals Osama bin Laden dat was voor Al-Qaeda. Deze neef is het hoofd van de externe operaties van Hezbollah. Het vorige Libanese kabinet, dat van Saad Hariri, werkte samen met het Tribunaal. Mogelijk zegt de huidige regering die samenwerking op. Dat moeten we nog zien. Bovendien is de status van het tribunaal ondermijnd in het verleden. Aan het begin beschuldigde het mensen op basis van valse getuigenissen, waarin Hezbollah de manipulatie van de Verenigde Staten en Israël zag. Maar de grote vraag is waar Syrië blijft in het hele onderzoek van het tribunaal in Leidschendam. In 2005 werd Libanon volledig gecontroleerd door Syrië. Damascus moet van zo’n grootschalige succesvolle aanslag geweten hebben. Hoe kan het dat er geen Syriërs worden aangeklaagd?”

    • Peter van der Ploeg