‘Mladic boycot zitting tribunaal’

In this image made from television, former Bosnian Serb Gen. Ratko Mladic gestures during his initial appearance at the U.N.'s Yugoslav war crimes tribunal in The Hague, Netherlands, Friday, June 3, 2011. Mladic's appearance Friday at the Yugoslav war crimes tribunal in The Hague is his first public appearance since he went into hiding nearly 16 years ago, when he was indicted for genocide and war crimes committed in the 1992-95 Bosnian war. (AP Photo/ICTY via APTN) Mladic tijdens zijn eerste verschijning voor het tribunaal. Foto AP / ICTY / APTN

Ratko Mladic is niet van plan om morgen voor het Joegoslavië-tribunaal te verschijnen. Het was de bedoeling dat Mladic dan voor het tribunaal in Den Haag zijn schuld dan wel onschuld zou bepleiten. Dit meldt persbureau Novum

Hij boycot de zitting omdat hij zich alleen wil laten verdedigen door advocaten van zijn keuze. Dit heeft zijn Servische advocaat Milos Saljic zondag gezegd.

De griffie van het Joegoslaviëtribunaal is er niet in geslaagd Mladic binnen de voorgeschreven termijn van dertig dagen een vast advocatenteam toe te wijzen. Het tribunaal vroeg vorige week om meer tijd om de lijst met namen van advocaten die Mladic heeft overlegd grondig te checken op kwalificaties en geschiktheid. Saljic zei dat hij op de lijst staat, alsmede een Russische advocaat.

Een mortuarium in Visoko, waar slachtoffers van de massamoord in Srebrenica liggen. Foto Reuters / DadoEen mortuarium in Visoko, waar slachtoffers van de massamoord in Srebrenica liggen. Foto Reuters / Dado

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider werd op 31 mei door Servië overgedragen aan het tribunaal. Hij is aangeklaagd wegens onder andere genocide in verband met zijn rol in het bloedbad dat werd aangericht onder de moslimmannen en -jongens van Srebrenica in 1995.

    • Peter van der Ploeg