Kameraadschap

De ploegentijdrit is een discipline van kameraadschap. Elk van de 22 ploegen vertrekt als een groep van negen vrienden, in elkaars achterwiel geschakeld als het Braziliaanse voetbalteam dat hand in hand het veld op komt.

Tegelijkertijd is het een spel van opoffering. Wie niet meer kan, moet zijn kameraden loslaten en een eigen weg vervolgen, achterop rakend terwijl de teamshirtjes steeds meer uit het zicht verdwijnen. Ze zijn de zak zand die uit een luchtballon wordt gegooid om boven de grond te blijven. Een echte maat legt zich daarbij neer, roept de rest nog veel geluk toe en rijdt dan zijn eigen rit.

Er zal gelachen worden vanavond, aan tafel bij de Rabobankploeg. Zij bleven bij elkaar, de schakel bleef nagenoeg intact. Ze toonden zich vandaag op het juiste moment kameraden, 23 kilometer van en naar Les Essarts, en het leverde een verdiende zevende plek op. Bij Garmin, 12 seconden sneller en dagwinnaar, waren ze nog net iets betere vrienden.