Juncker: mogelijk verliest Griekenland deel soevereiniteit

De voorzitter van de eurozone, Jean-Claude Juncker, heeft Griekenland gewaarschuwd dat de steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds een prijs heeft: een mogelijk verlies van soevereiniteit en Griekse banen.

Gisteravond kwamen de EU-ministers van Financiën overeen dat Griekenland op 15 juli de nieuwe tranche van de noodsteun, ter waarde van 12 miljard euro, zal ontvangen. In ruil daarvoor ging het Griekse parlement afgelopen donderdag definitief akkoord met een nieuw pakket strenge bezuinigingsmaatregelen.

In het Duitse blad Focus waarschuwt Juncker Griekenland dat de soevereiniteit waarschijnlijk wordt aangetast door de ingrijpende steun die het krijgt van de trojka - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. Juncker:

“De soevereiniteit van Griekenland zal mogelijk beperkt worden. De Grieken mogen niet beledigd worden door onze hulp, maar we moeten ze wel helpen. Zij zeggen dat ze bereid zijn om de expertise van de eurolanden te accepteren”

Volgens Juncker is er een team van economische experts van de EU op weg naar Athene om de regering te ondersteunen. Donderdag vonden er rellen plaats in Athene tijdens demonstraties tegen de straffe bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering. Het idee dat buitenlandse “functionarissen” zich gaan bemoeien met het bestuur van het land is een punt van politieke onvrede en zou mogelijk kunnen leiden tot meer protesten.

    • Hans Klis