Helft Fransen wil politicus Strauss-Kahn terug - ‘twijfelachtig of dat kan’

Caption: Doninique Strauss-Kahn, former head of the IMF lreturns to his house on Franklin St. in the Tribeca section of downtown Manhattan Saturday, July 2, 2011 (AP Photo/David Karp) Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn loopt richting zijn huis in New York. Foto AP / David Karp

Bijna de helft van de Fransen wil voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn terug zien in de Franse politiek. Ondertussen bereiden partijgenoten van de Parti Socialiste (PS) zich voor op zijn terugkeer.

Uit een opiniepeiling van de Franse krant Le Parisien, blijkt dat 49 procent van de Fransen Strauss-Kahn een nieuwe kans wil geven op het Franse politieke toneel. NRC-correspondent Dirk Vandenberghe benadrukt dat dit nog altijd “50/50″ is en dat het aantal mensen dat Strauss-Kahn steunt als mogelijke kandidaat bij de aankomende presidentsverkiezingen onterecht het idee heeft dat de oud-topman nu al onschuldig verklaard is, de rechtszaak loopt nog namelijk.

Het feit is, vertelt Vandenberghe, dat de zaak tegen Strauss-Kahn gewoon nog loopt, ondanks de twijfels van het Amerikaanse Openbaar Ministerie over de geloofwaardigheid van het kamermeisje dat zegt door de Franse politicus te zijn verkracht.

Binnen de PS houdt men zich nu bezig met verschillende scenario’s over Strauss-Kahn, meldt persbureau AFP. Op 13 juli is de deadline voor het aanmelden van presidentskandidaten voor de socialisten. De politicus staat op 18 juli voor de Amerikaanse rechter en dan wordt duidelijk of de zaak voortgezet wordt of stopgezet. Vandenberge vertelt dat mogelijk gekozen kan worden om de aanmelding voor de kandidaten uit te stellen tot na de uitspraak van de Amerikaanse rechter, maar dat sowieso de toekomstige rol van Strauss-Kahn precair is:

“Ik zou niet graag de man zijn die de beslissing moet nemen. De PS heeft de keus te wachten op de uitspraak van de rechter of niet. Stel dat ze de aanmeldingstermijn verlengen en hij tot ver in augustus nog bij de rechtbank in New York moet verschijnen, dan zeggen de socialisten ‘hadden we nu maar niet gewacht’. Bovendien als Strauss-Kahn terugkeert is het onduidelijk of hij überhaupt nog geschikt is als kandidaat. Want tijdens deze affaire dook er ook een oude aanrandingszaak op waarbij de Fransman betrokken was. Strauss-Kahn kan mogelijk ook nog zijn steun uitspreken voor een presidentskandidaat, maar gezien alles wat naar boven is gekomen is dat misschien niet heel gunstig voor die kandidaat.”