Gescheurde pijpleiding lekt olie in de Yellowstone

Oil collects on driftwood in a flooded eddy along the Yellowstone River where is runs past Thiel Road near Laurel Saturday, July 2, 2011. AP Photo/The Billings Gazette, Casey Page In een uitsparing van de Yellowstone bij het plaatsje Laurel hoopt olie zich op. Foto AP / Casey Page / The Billings Gazette

In de Yellowstone rivier in het zuiden van de Amerikaanse staat Montana is een oliepijpleiding gescheurd, waardoor honderden vaten aan olie de rivier zijn ingelekt. Veel bewoners langs een stuk rivier van 32 kilometer zijn geëvacueerd. Dit meldt persbureau AP.

Het lek uit een pijpleiding van ExxonMobil zorgt voor een strook olie in de rivier van 40 kilometer lang. Opruimteams proberen de olie te stoppen met absorberend materiaal. Het is onduidelijk hoe ver de olievlek zich nog zal verspreiden. De rivier gaat over in de Missouri in Noord-Dakota.

Volgens een woordvoerder van ExxonMobile heeft de leiding in een half uur 750 tot 1000 vaten olie gelekt in de Yellowstone, voordat de stroom werd stilgezet. Andere Exxon-functionarissen schatten het lek eerder ook op 158.982 liter olie, zo’n 1000 vaten.

    • Peter van der Ploeg