Extreemrechts wil conferentie Hizb-ut-Tahrir verstoren

Het logo van Voorpost, van de website van de groepering.

De extreemrechtse actiegroep Voorpost is van plan vandaag een conferentie van de radicale islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir in Amsterdam te verstoren. Een woordvoerder van Voorpost: “Het is onverantwoord dat onze regering toestaat dat deze mensen hier bij elkaar komen.” Dit meldt persbureau Novum.

Om 11.30 uur, een half uur voor aanvang van het congres, hadden ongeveer twintig actievoerders zich met spandoeken gevestigd op het dak van het Rhone Congres & Party Centre aan de Rhoneweg. Volgens de woordvoerder demonstreert ook een groep christelijk orthodoxen tegen de conferentie.

De demonstranten zouden in de gaten worden gehouden door ongeveer twintig man van een ordedienst van Hizb-ut-Tahrir. De woordvoerder spreekt van een ‘mooie opmaat’ voor de rest van de dag:

“We willen in ieder geval een tegengeluid laten horen. We zullen het congres de hele dag dwarsbomen.” - een woordvoerder van Voorpost tegen Novum

Een affiche van Voorpost. Beeld Voorpost.orgEen affiche van Voorpost. Beeld Voorpost.org

Hizb-ut-Tahrir (vertaling: Partij van de Bevrijding) streeft naar een wereldkalifaat op basis van streng-islamitische wetgeving. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei dinsdag dat hij geen mogelijkheid ziet het congres te verbieden. De openbare orde komt niet in gevaar en er zijn geen strafbare feiten gepleegd.

Voor de groepering geldt de vrijheid van vergadering. Wel houdt de gemeente Amsterdam het congres ‘nauwlettend’ in de gaten. De autoriteiten zouden ‘nadrukkelijk’ aanwezig zijn om te bekijken of de deelnemers zich aan de wet houden.

    • Peter van der Ploeg