Duizend Marokkanen demonstreren in Rabat tegen nieuwe grondwet

Caption: Activists from the February 20 pro-democracy movement march against the new constitution in Rabat, Morocco, Wednesday June 29, 2011. (AP Photo/Abdeljalil Bounhar) Activisten van de 20 februari-beweging demonstreerden vrijdag tegen de nieuwe Marokkaanse grondwet. Foto: AP / Abdeljalil Bounhar

Ongeveer duizend Marokkanen demonstreerden vandaag in hoofdstad Rabat tegen de nieuwe grondwet waarmee 98,5 procent van de burgers in een referendum mee hebben ingestemd. Volgens de betogers komt de nieuwe grondwet niet tegemoet aan de door hen geëiste hervormingen.

De betoging in het centrum van Rabat was de eerste grote betoging na het referendum van afgelopen vrijdag, waarin de bevolking hun mening mocht geven over een nieuwe grondwet die meer democratie binnen de monarchie moet brengen. In de nieuwe grondwet krijgt de minister-president krijgt meer macht en de scheiding tussen de uitvoerende en wetgevende macht wordt volgens het document verscherpt. Maar de koning blijft in de praktijk een vetomogelijkheid houden over de besluiten van de premier. Bovendien blijft hij het hoofd van de gelovigen in Marokko en aanvoerder van het leger en de veiligheidsdiensten in zijn land.

Eerdere protesten van de zogenoemde 20 februari-beweging zetten koning Mohammed IV er toe aan om wijzigingen te maken aan de grondwet. Maar de groep noemt de nieuwe grondwet enkel symbolisch omdat de macht van de vorst absoluut blijft. De organisatoren van de beweging hebben meer demonstraties aangekondigd in Marokkaanse steden.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants zegt deze demonstratie niet zo heel veel, gezien het aantal betogers. Roelants:

“Van een paar duizend demonstranten wordt niemand zenuwachtig. De activisten zijn waarschijnlijk heel erg benieuwd hoeveel mensen bij volgende demonstraties opdagen. Maar je moet wel indenken dat in Marokko maar een klein deel van de burgers echt democratie wil. Het grootste gedeelte van de bevolking wil niet per se radicale veranderingen, maar dat de economische omstandigheden verbeterd worden en corruptie aangepakt.”

Bij het vrijdag gehouden referendum was er volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een opkomst van 73 procent. Critici vragen zich af waarom van de twintig miljoen stemgerechtigde Marokkanen er ‘slechts’ dertien stonden geregistreerd. Bovendien zijn er vermoedens dat er geknoeid is met opkomstcijfers en de identiteit van stemmers niet gecontroleerd werd op stembureaus.

Roelants wijst erop dat de opkomst mogelijk gemanipuleerd is bij het referendum, maar wijt het hoge percentage ja-stemmers aan iets anders. De activisten van de 20 februari-beweging hadden opgeroepen tot een boycot van de volksstemming.

“Bij dit soort hoge percentages worden al snel gedachten opgeroepen dat er mogelijk geknoeid is met cijfers. Misschien is inderdaad de opkomst opgehoogd, maar het was duidelijk dat mensen massaal voor de hervormingen gingen stemmen. De prodemocratie-activisten hadden immers opgeroepen tot een boycot van het referendum en dan krijg je dit soort cijfers.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld