Australië stelt vrouwen wellicht gelijk aan mannen in leger

Het kabinet van Australië besluit binnen enkele weken of het onderscheid tussen mannen en vrouwen in het leger wordt geschrapt. Als het kabinet hier voor is, kunnen vrouwen vanaf volgend jaar ook worden ingezet bij gevechten aan de frontlinie. Dit meldt persbureau Novum.

Bij legers in de hele wereld worden vrouwen ingezet, maar zelden of nooit voor directe gevechten met de vijand. De eerste vrouwelijke premier van Australië, Julia Gillard, is een van de voorstanders. De vraag blijft of de militairen en de publieke opinie er klaar voor zijn om vrouwen aan het front te zien. Een invloedrijke denktank waarschuwt dat dit tot veel doden onder vrouwelijke strijders kan leiden.

Vergeleken met andere landen is Australië vooruitstrevend als het gaat om de gelijke behandeling van mannen en vrouwen in het lege. Vorige maand kondigde de regering aan dat vrouwen in onderzeeërs een stapelbed met mannen mogen delen. Hiervoor moesten ze in een aparte vrouwenkamer slapen. Vrouwen mogen ook al helikopters en straaljagers besturen. Ze kunnen zich echter niet aansluiten bij de infanterie, commando’s of elitetroepen. Ook mogen ze geen tanks besturen. De Verenigde Staten, Engeland, Canada en Nieuw-Zeeland hebben soortgelijke regels. Zelfs Israël, waar de dienstplicht ook voor vrouwen geldt, laat vrouwen niet aan het front dienen.

Het Australische leger bekijkt nu of vrouwen fysiek in staat zijn om door de tests te komen die mannen moeten afleggen. Bij een van die tests moeten de militairen honderdvijftig meter afleggen met een zogenaamd gewonde soldaat over de schouder en hun wapens in zijn handen.

Bij een andere test moet de militair met helm en geweer een touw met een lengte van vijf meter twee keer beklimmen zonder de grond te raken. Volgens bestuurder van de Australian Defense Association Neil James blijkt uit buitenlands onderzoek dat maar drie procent van de vrouwelijke soldaten de tests haalt. Vooral de laatste test breekt hen op, omdat ze niet genoeg kracht in hun bovenlichaam zouden hebben.

De vereniging wees er ook op dat er geen plannen zijn om vrouwen in te zetten bij de beste voetbalelftallen en dat een slagveld een nog moeilijkere omgeving is. Korporaal Stuart Heeney schreef eerder in een krant voor militairen dat de infanterie voor vrouwen verboden gebied moet blijven.

“Kerels zullen meer bezig zijn met indruk maken op vrouwen dan met hun werk.” - korporaal Stuart Heeney