Arrestaties en protesten in Wit-Rusland tegen president Loekasjenko

Caption: Belarus' President Alexander Lukashenko (C) stands on July 3, 2011 in Minsk during a military parade in celebration of Independence Day marking the anniversary of the end of Nazi occupation in 1944. Belarus President Alexander Lukashenko warned his opponents Sunday against considering any uprising against his rule as the military staged a Soviet-style show of force in an Independence Day parade. AFP PHOTO / BELTA / POOL/ NIKOLAI PETROV
Caption: Belarus' President Alexander Lukashenko (C) stands on July 3, 2011 in Minsk during a military parade in celebration of Independence Day marking the anniversary of the end of Nazi occupation in 1944. Belarus President Alexander Lukashenko warned his opponents Sunday against considering any uprising against his rule as the military staged a Soviet-style show of force in an Independence Day parade. AFP PHOTO / BELTA / POOL/ NIKOLAI PETROV President Alexander Loekasjenko tijdens een militaire parade in Minsk samen met zijn zoon. AFP / Nikolai Petrov

In Wit-Rusland zijn twintig oppositieleden gearresteerd en werd in hoofdstad Minsk traangas ingezet om protesten tegen president Alexander Loekasjenko uiteen te drijven. Ook zijn online sociale netwerken in het land platgelegd.

Onder de aangehouden mensen bevinden zich verschillende journalisten zoals radio-correspondent Pavel Swerdlow, meldt persbureau AFP. Vandaag vierde Wit-Rusland de Russische bevrijding in 1944 van de nazi’s. Er werden militaire parades en concerten gehouden en de president gaf zijn traditionele onafhankelijkheidsverklaring. In deze toespraak waarschuwde hij dat er een samenzwering is om hem af te zetten.

In Minsk waren veel politieagenten en leden van veiligheidsdiensten aanwezig om de orde te handhaven. Bij een protest bij een oorlogsmonument werden applaudiserende mensen afgevoerd door politieagenten in burger. Ook voor en tijdens de toespraak van Loekasjenko werden mensen gearresteerd, meldt persbureau Reuters.

Volgens Rusland-correspondent Michel Krielaars is er niet echt sprake van een samenzwering tegen Loekasjenko, maar grijpt hij de gelegenheid aan om de oppositie zwart te maken. Hij heeft weinig te vrezen in eigen land. Krielaars:

“Loekasjenko vindt het heerlijk om het buitenland de schuld te geven van de onlusten in Wit-Rusland. Vooral Polen en Litouwen heeft hij daarbij op het oog. Want daar ziijn namelijk veel van de oppositieleden heengevlucht. Het is natuurlijk allemaal onzin, bedoeld om de oppositie zwart te maken. De afgelopen dagen zijn overal oppositieleiders gearresteerd, om een demo als die van vandaag te voorkomen. het mocht niet baten. Een dictator zit niet zo snel in het nauw. Hij moet er alleen de schrik in houden. het wordt anders als de Russen de productiemiddelen straks in handen krijgen en de Russische oligarchen de baas worden in Wit-Rusland. En als de devaluatie van de Wit-Russische roebel nog verder gaat, dan is het ook hommeles. Maar de KGB blijft machtig en zolang je maar iedere lastpost arresteert kun je het lang volhouden.”

De Wit-Russische oppositie had vandaag uitgeroepen tot een dag van protest en trotseerde een demonstratieverbod. Politieke tegenstanders wilden de toespraak van Loekasjenko verstoren en protesteren tegen de repressie van critici en bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Het land bevindt zich in een economische crisis. Wit-Rusland vroeg in mei het Internationaal Monetair Fonds nog om een noodlening, omdat het kampt met een ernstige devaluatie van de munt.

Eind mei werden twee voormalige presidentskandidaten, Nikolai Statkevitsj en Dimitri Uss, veroordeeld voor het organiseren van massaprotesten tegen de herverkiezing van Loekasjenko in december. Toen braken er grootschalige protesten uit in de hoofdstad Minsk. Volgens de oppositie en onafhankelijke waarnemers was er zwaar gefraudeerd. President Loekasjenko won bij die verkiezingen een vierde termijn. De internationale gemeenschap heeft Loekasjenko bekritiseerd vanwege de strenge onderdrukking van de oppositie.