Zij: 'Twee jaar sparen voor huwelijk'

Marieke de Haan en Peggy Hol zijn bijna drie jaar samen. Twee jaar geleden vroeg Peggy, op een vakantie in Turkije, Marieke ten huwelijk. Deze zomer is het zover. Hun huwelijksreis gaat naar Cuba.

Marieke de Haan (33), groepsleerkracht in het basisonderwijs:

„Peggy vroeg mij ten huwelijk op vakantie in Turkije. Terwijl we naar de zonsopgang keken, ging ze op haar knieën naast mijn strandbedje. Ik zei meteen dat ik graag met haar wilde trouwen. Ik vind het een mooie manier om mijn liefde voor Peggy vast te leggen. Het liefst wilde ik dat al de volgende zomer doen. Maar Peggy vond dat financieel niet haalbaar. Ze dacht dat een jaar sparen te kort was om te kunnen trouwen en reizen zoals wij dat willen. Nu, na twee jaar sparen, is het huwelijk financieel rond, maar de vakantie nog niet. We hebben gehoord dat het verbazingwekkend is hoeveel geld je krijgt op je bruiloft. Het zou mooi zijn als we quitte spelen, maar ik vind het belangrijker dat iedereen er is. Ik heb bovendien een noodpot achter de hand.

„Op vakantie laat ik echt bijzondere dingen niet schieten om het geld, maar ik ben me wel bewust van ons budget. Ik bedenk van tevoren waar mijn grens ligt. Peggy is daarin iets makkelijker dan ik. Zij zegt: ‘Dát wil ik doen, dus dan doe ik dat.’ Meestal ben ik met goede argumenten wel over te halen.

„Op onze gezamenlijke boodschappenrekening storten we naar vermogen, op onze trouw- en huwelijksreisrekening storten we fifty-fifty. Ook al verdient Peggy een stuk minder dan ik. Pas geleden waren we op een korte vakantie in Cambridge, en die heb ik bijna helemaal betaald. Peggy vindt dat moeilijk. Voor onze huwelijksreis wil ze het echt samen doen. Elke maand maken we geld over, de ene maand meer dan de andere. Maar altijd precies evenveel.”

    • Anne Dohmen