‘Zeer vroom’ kamermeisje vergat waarheid DSK-incident te vertellen

De brief van de officier van justitie in New York aan de advocaten van DSK waarin staat dat hij ervan overtuigd is dat de aanklacht tegen de Fransman tot stand is gekomen met behulp van valse verklaringen. Foto AFP

Een telefoontje gepleegd door het kamermeisje een dag nadat ze zou zijn aangevallen door Dominique Strauss-Kahn deden alarmbellen rinkelen. De vrouw belde een vriend in een gevangenis in Arizona en sprak in “een uniek Fulani-dialect” uit Guinea, waar de vrouw vandaan komt. Woensdag werd het gesprek pas vertaald waarna de officier van justitie werd ingelicht, gisteren werd de voormalig IMF-topman ontheven uit zijn huisarrest.

Volgens de onderzoekers zegt de vrouw in het gesprek dingen als “maak je geen zorgen, dit figuur heeft veel geld, ik weet wat ik doe”. The New York Times brengt dit nieuws vanochtend na gesprekken met ‘hooggeplaatste politiemensen’.

De ‘zeer vrome moslima’ loog op diverse fronten

De geloofwaardigheid van de vrouw is sinds gisteren ernstig in twijfel getrokken. De vrouw, die kort na de aangifte van aanranding nog werd weggezet als een “zeer vrome moslimvrouw die gebroken is door het voorval”, blijkt op meerdere fronten te hebben gelogen.

Zo bleek ze veel meer geld te hebben dan ze zei en overdreef ze een eerder verkrachtingsverhaal om in aanmerking te komen voor asiel in Amerika. Dit verhaal had ze op band staan om het uit haar hoofd te kunnen leren.

‘Vergeten te vertellen’ wat werkelijk gebeurde

De vriend in de gevangenis in Arizona zit volgens The New York Times vast omdat hij nagemaakte merkkleding verkocht om zo drugs te kunnen kopen. De vrouw verscheen overigens tien dagen lang niet voor de steeds pittigere verhoren. Dit naar eigen zeggen omdat ze geholpen werd aan een schouderblessure opgelopen tijdens de vermeende aanranding; een verwonding die ze eerder niet had opgegeven.

Ook zou de 32-jarige vrouw hebben gelogen over wat ze deed direct na het incident met DSK. In de rechtbank verklaarde ze op de gang te hebben gewacht tot de Fransman het hotel verliet en iemand haar zou vinden. Nu zegt ze dat ze “vergat te vertellen” dat ze eerst een andere kamer heeft schoongemaakt, daarna die van Strauss-Kahn en dat toen haar supervisor haar daar aantrof.