Wit-Rusland krijgt weer stroom van Moskou

De stroomtoevoer naar Wit-Rusland is weer volledig hervat, volgens leverancier InterRAO. Moskou halveerde de toevoer onlangs vanwege wanbetalingen, maar de achterstallige 37 miljoen euro zou inmiddels voldaan zijn.

Het halveren van de stroomtoevoer was bedoeld als druk op het buurland om het ertoe te bewegen lucratieve staatsondernemingen te verkopen. Wit-Rusland kampt met de grootste economische misère sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 door een verkiezingsbelofte vorig jaar van de autoritaire leider Aleksander Loekasjenko om ambtenarensalarissen met een derde te verhogen. Dit had inflatie en een sterke behoefte aan buitenlandse valuta tot gevolg.

De Wit-Russische bevolking merkte echter weinig van de dwangmaatregel, omdat de Russische leveranties maar voor tien procent bijdragen aan de energiebehoefte in Wit-Rusland.

    • Peter Zantingh