wijn erbij

Bij eten met verse kruiden adviseert Harold Hamersma sauvignon blanc.

Een aardappelsalade met doperwtjes, sperziebonen, lavas, basilicum, peterselie… Kan een gerecht nog groener, knapperiger en sappiger? Dat smeekt ook om een wijn met een groen, fris en krokant karakter. En dat kan er maar een zijn: sauvignon blanc.

Tenminste, als je het juiste exemplaar treft. Want de immense populariteit van de druif begint hem enigszins voor de voeten te lopen. Het lijkt wel of de druif inmiddels overal wordt aangeplant, helaas ook op plekken waar hij niet thuishoort.

Zo voelt de sauvignon blanc zich absoluut het prettigst in gebieden met een zeeklimaat: vooral de Loire en het Marlborough van Nieuw-Zeeland. Aan te warm weer heeft de druif nu eenmaal een broertje dood.

Maar ja, hoe gaat zoiets met hebberige wijnboeren, die gaan er toch mee aan de slag. Ik proefde dientengevolge al vele atypische exemplaren uit Zuid-Frankrijk, Chili, Argentinië en Australië die gemaakt waren van druiven met een zonnesteek. Met slappe, flubberige, zoetige, fletse, vermoeide wijnen tot gevolg.

Nu is de ‘wilde witte’ overigens helemaal niet zo makkelijk te temmen. De druif is een onbesuisde groeier, vooral zijn bladeren. Snoeien luidt het devies. Want blad vreet energie (en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de druiven) en het teveel aan loof neemt ook het onontbeerlijke zonlicht weg. Bovendien levert te veel schaduw onrijp en juist een te groen smakende wijn op.

Maar ja, te ruimhartig de snoeischaar hanteren leidt weer tot andere problemen. Bij te veel zonneschijn verliest de druif (en dus de wijn) zo eigen zuren en zijn opmerkelijke frisheid.

Vaak wordt er dan ook in etappes geoogst. Licht onrijpe, rijpe en overrijpe druiven worden geplukt om deze vervolgens te assembleren tot de ideale sauvignon blanc, een van de meest herkenbare witte wijnen ter wereld. Met een indringend en uitgesproken aroma van kruisbessen, brandnetels, asperges, versgemaaid gras, kruiden, vuursteen (silex) en vaak ook, en dat wordt als een compliment beschouwd, kattenpis. Ik rook en proefde het allemaal in Tahuna 2010, een knisperverse Nieuw-Zeelander uit Marlborough. Alle seinen op groen…

Tahuna 20108,75 euroImporteur Léon Colaris

colaris.nl 0495-53 24 62