Verste quasar in heelal ontdekt

Een internationale groep astronomen heeft de tot nu toe verste quasar in het heelal ontdekt (Nature, 30 juni). De quasar – de superheldere kern van een sterrenstelsel – staat op een afstand van 12,9 miljard lichtjaar. Het licht was dus 12,9 miljard jaar onderweg en dat betekent dat de verre quasar stamt uit de tijd dat het heelal slechts 770 miljoen jaar oud was. Het is het helderste object dat in het jonge heelal is gevonden.

De energie van de quasar (ULAS J1120+0641) wordt opgewekt rond een centraal, superzwaar zwart gat. Uit de helderheid van de quasar leiden Stephen Warren en collega’s af dat dit gat een massa moet hebben van twee miljard maal die van de zon. Dat valt moeilijk te rijmen met de relatief jonge leeftijd van de quasar. Het heersende idee is dat superzware zwarte gaten groeien door langzaam omringende materie aan te trekken. Astronomen kunnen zo al moeilijk verklaren hoe superzware zwarte gaten in een miljard jaar ontstaan. De nieuwe recordhouder maakt het hun nog moeilijker. George Beekman