Transcendente twijfel

A follower of Indian yoga guru Baba Ramdev meditates as he listens to a morning discourse at Ramdev's ashram in Haridwar, India, Thursday, June 9, 2011. Ramdev, who began a hunger strike against corruption Saturday, and thousands of his followers were forced from a New Delhi park in a Sunday raid that injured dozens and sparked even more public outrage. He resumed his protest Monday from his ashram and said he was arming thousands of supporters to block any police action to disrupt the fast. (AP Photo/Gurinder Osan) AP

Het leek wel een transcendente publicatie. Twaalf minuten voordat het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine maandag een nieuw onderzoek online zou zetten, trok het tijdschrift het ijlings terug. Uit de studie was gebleken dat het aantal hartaanvallen en beroertes bij zwarte Amerikanen met de helft kon verminderen door middel van stressreductie met transcendente meditatie (TM). Maar op het laatst, ‘minder dan 24 uur voor de geplande publicatie’, kwamen de auteurs van de studie nog over de brug met aanvullende gegevens, aldus het persbericht van de Archives. Die zouden mogelijk de conclusies van het artikel beïnvloeden. Daarop besloot hoofdredacteur Rita Redberg van de University of California in San Francisco de publicatie nog even tegen te houden, ‘om het onderzoek opnieuw te reviewen en een statistische analyse uit te voeren van de nieuw aangeleverde aanvullende gegevens’.

De plotse terugtrekking op het laatste moment leidde ertoe dat sommige kranten de conclusies van de studie toch publiceerden. Zij hadden hun verhalen al geschreven op basis van het onder embargo vrijgegeven persbericht. De Archives of Internal Medicine heeft alle (digitale) sporen van de TM-studie uitgewist, zodat alleen uit de krantenberichten nog te herleiden is wat de studie behelsde. Het gaat om een negenjarig klinisch onderzoek naar het effect van TM op de gezondheid van hartpatiënten. De 201 deelnemers werden ingedeeld in twee groepen, waarbij de een meditatietraining kreeg aangeboden en de ander algemeen advies over een gezonde leefstijl. Alle proefpersonen behielden hun normale medicatie. Na negen jaar bleek het aantal doden, niet-fatale hartaanvallen en beroertes met 47 procent gedaald in de meditatiegroep. Ze kregen een lagere bloeddruk en hadden minder last van stress en boosheid, wat volgens de onderzoekers het gevonden gunstige effect kan verklaren.

De auteurs spraken in de media al van een effect dat “even groot of groter” was dan dat van de gebruikelijke hartmedicijnen. Maar de Archives wil zich niet op glad ijs wagen en neemt nog even bedenktijd.

Sander Voormolen

    • Sander Voormolen