thuiskoktips

Lievevrouwebedstro

Sommige kruiden klinken ongelooflijk ouderwets: lievevrouwebedstro bijvoorbeeld. Alsof dat al eeuwen is uitgestorven. Maar dat is niet zo. Het is een heel gemakkelijk plantje dat zich in menige tuin zonder veel ophef te maken handhaaft. Ik ken mensen die geen glas witte wijn kunnen zien staan zonder er een takje lievevrouwebedstro in te gooien, en matige wijn knapt daar inderdaad van op. Het ruikt ook heerlijk in bed, de naam zegt het al, al verwijst die naar de tijd dat men nog op een strozak sliep. Wie gasten krijgt, kan toch heel leuk een takje lievevrouwebedstro op het kussen leggen.

En dan is er aardbeienbowl: aardbeien in stukken met lievevrouwebedstro en prosecco. Staat mooi, voelt fris, smaakt zomers en vrolijk.

Borage

Behalve de overbekende kruiden zijn er nog allerlei verheugende ‘vergeten’ soorten. Kleine pimpernel bijvoorbeeld, waarvan de blaadjes een heerlijke nootachtige smaak hebben die het in de sla goed doet. Of borage, met lieflijke blauwe eetbare bloemetjes en prikkerige blaadjes die krachtig naar komkommer ruiken en zowel een champignonschotel als een stukje zalm verrassend lekker kunnen maken. Al moet erbij gezegd worden dat borage soms wel door Onze Lieve Heer uitgevonden lijkt ten behoeve van de luis.

Wie zulke kruiden nergens kan vinden, kan deze of andere kruiden wel zelf zaaien. Bestel zaad bij bijvoorbeeld Sluis Garden. Zij hebben een uitgebreide collectie (www.gardenseeds.nl). Of bestel bij Vreeken in Dordrecht (www.vreeken.nl)

Citroenverbena

Niet te zaaien, maar wel heerlijk is citroenverbena. Dat is een plant die als plant veroverd moet worden. Bij kwekerijen hebben ze hem wel, bij biologische groenten- of kruidenstallen ook wel eens en bij Vreeken zo lang de voorraad strekt.

Citroenverbena heeft een geweldig verfijnde geur en smaak, heerlijk citroenig, maar bijna nog voller en aromatischer. De lekkerste thee ter wereld wordt gezet van een paar blaadjes citroenverbena. Maar de blaadjes maken ook gegrilde courgette of een fruitsalade tot iets bijzonders.

Laurier

Een ideale kruidenkamerplant is een laurier. Vers laurierblad maakt helemaal duidelijk waarom laurier zo veel voorkomt in recepten en waarom overwinnaars vroeger een lauwerkrans om het hoofd kregen: stevig, geurig, mooi. Geen vergelijk met de gedroogde soort. Helaas worden ze vaak tot boompjes met een bolletje gesnoeid. Zal leuk zijn in een Franse tuin, maar is minder leuk in de kamer. Zoek een ongesnoeid exemplaar, sommige tuincentra hebben die wel. Varkensvlees en laurier gaan heel goed samen, maar ook bijvoorbeeld kort gemarineerde rauwe ansjovis met laurier is iets feestelijks.