Stoere rosé

Rosé heeft zich van zijn niemendalletjesimago ontdaan. Uit de oogst van 2010 kiest Harold Hamersma 10 opvallende rosés.

ergens ter wereld wordt per hoofd van de bevolking zoveel rosé gedronken als in Nederland. Weliswaar produceren Frankrijk, Italië en Spanje het in ruime mate, maar drinken ho maar. En ook de overige wijnproducerende landen beschouwen rosé voornamelijk als exportproduct.

Ondanks zijn populariteit kent rosé hier niet louter fans. Het is een wijn voor niet-wijndrinkers, luidt vaak het oordeel van zelfverklaarde kenners. Een tijdje terug had ook de caissière van een supermarkt er een mening over. „Het is geen wijn”, luidde haar vonnis. Dit als antwoord op de vraag van een klant waarom de korting op de flessen rosé niet was aangeslagen, terwijl die haar in het reclamekrantje wel was beloofd. Daarin stond toch echt: ‘Op alle wijnen’. Uiteindelijk moest de assistent-filiaalchef er aan te pas komen om het dispuut in het voordeel van de koper te beslissen.

De laatste jaren heeft rosé zich van zijn niemendalletjesimago ontdaan. In een recent artikel in wijnblad Proefschrift werd uit de mond van de beste vaderlandse sommeliers opgetekend „dat rosé een volwaardige wijn” is, terwijl diezelfde wijnkelners ook nog eens de gastronomische inzetbaarheid bejubelden.

Inderdaad lijkt het aanbod van echt goede rosés fors toegenomen. Doordat nu de verse 2010-oogst binnenkomt, heb ik er de afgelopen maanden honderden geproefd, waarvan de gemiddelde kwaliteit verre van tegenvalt. Tien opvallende wil ik u niet onthouden.

1 Ambra 2010, Vin Rusco, Toscane ± 8 euro Verkerk Wijnimport, verkerk-wijnimport.nl

Bepaald geen snoepjesrosé. Geen kauwgomballenfabriek. Geen zuurstoklegging. Geen chihuahua. Geen roze suikerspin. Wel: authentieke rosé die naar wijn smaakt. Met schaduwkruiden, Camparibitters, aardbeien kouwe grond en een sixpack. Mannenrosé. En voor vrouwen die geen roze legging en een chihuahua dragen.

2 Saint Roche 2010, Vin de Pays du Gard4,99 euro, Albert Heijn

Blijft ook dit jaar op niveau. Vorig jaar een van de beste rosés uit de supermarkt met een dergelijk prijskaartje. Uitstekende bioprestatie uit een nederig gebiedje. Kruidig, verfijnd, met een beschaafd vetje. Serieus goed gemaakt. Licht rood fruit, zuiver en schoon. Iets steviger bittertje dan de 2009. Zou in een hogere prijscategorie niet misstaan.

3 Whispering Angel 2010, Château d’Esclans, Côtes de Provence ± 17 euro, L’Exception-Lenselink, activin.nl (voor verkoopadressen)

Tachtig jaar oude grenachestokken, lagering op Frans eikenhouten demi-muids (500 liter vaten) en bâtonnage (het roeren van de gistende most tijdens de wijnbereiding) moeten de wijnen van Château d’Esclans, volgens de makers, ‘tot de beste van de wereld’ maken. In ieder geval behoren ze tot de kostbaarste. Dit instapmodelletje ‘Whispering Angel’ mag nog sympathiek geprijsd worden genoemd. Maar de topcuvée ‘Garrus’ kost meer dan 70 euro. De iets eenvoudiger ‘Les Clans’ werd door een collega bejubeld als „dit is geen rosé, dit is meursault”. En dan valt een eurootje of vijftig wel weer mee natuurlijk. Enfin, deze ‘Whispering Angel’ bood ook veel vertier. Inderdaad, als het bekende engeltje over de tong.

4 Dupont-Fahn 2009, Auxey Duresses 16,50 euro Wijnkoperij Okhuysen, okhuysen.nl

Bourgogne en rosé, dat is een curieuze combinatie. Maar wat begon als een grap met pinot noir wordt nu beschouwd als een van de betere rosés van het land. Drups van mandarijn, voorzichtige sinaasappel, rijpe bosaardbeitjes, subtiele citrus en een vleugje zoethout. In tegenstelling tot bijna alle rosé is dit er eentje die prima tegen een aantal jaren flessenrust kan. Alleen gun ik ’m die tijd nooit.

5 Kranz 2010, Pfalz 7,95 euro Winterberg Wijnen, winterbergwijnen.nl

Goede wijn behoeft geen krans. Maar deze wel. Een hele familie Kranz zelfs. Die maakt van pinot noir (Spätburgunder) een vertederende, frêle rosé. Schuchtere aardbei, verlegen framboos, een blosje als je ze complimenteert met hun charmante verschijning.

6 Domaine de Gournier 2010, Cévennes. ± 6 euro Goessens, goessenswijnen.nl (voor verkoopadressen)

Droog, stevig, lichtkruidig, scheutig met aardbei, framboos en kers. Wars van malle zoetjes, weg van commercieel geklieder, geen gedoe met een lollig bedoeld diertjesetiket. Zo dient eerlijke, echte rosé te smaken voor dit geld.

7 Les Clos de Paulilles 2010, Collioure 7,99 euro Gall & Gall

Stevig, pittig en stoer. De kleur verklapt het al een beetje: bijna rood. Ook in de smaak donker fruit, bramen en bittere kersen. Peperigheid door de syrah. Volstrekt en volledig droog. Zoetekauwen zoeken een ander modelletje.

8 Domaine St. Martin 2010, Côtes du Rhone 5,50 euro, Hema

Een feest waar zwarte bessen, bramen en frambozen het meest plezier hebben, de limoentjes de slingers ophangen en wat pepertjes de afterparty verzorgen.

9 Ar Anta Banderas 2010, Ribera del Duero 7,50 euro, Grapedistrict, grapedistrict.nl

Spaans, maar Engels sprekend. ‘Somebody once said that this wine is like a perfect kiss’, meldt het achteretiket. Is dan wel plat op de bek bij iemand die net de lippen heeft gedaan met lipgloss. Volop rood fruit: frambozen en kersen vooral. Tikje snoepjesachtig. Maar wel onbeschoft sappig en smakelijk.

10 Les Romains Terroirs Historiques Les Garrigues 2010, Pays d’Oc 8,95 euro Gatrovino, gastrovino.nl

Zeer sjieke rosé. In gezandstraalde fles. Ook de inhoud is luxe. Rosé saignée. Gemaakt door de blauwe druiven even te laten bloeden (saigner). Dat lichtroze eerste sap is elegant, wuft en toch beschaafd. Het leidt tot bosaardbeitjes, miniframboosjes en lilliputterkersjes en bonsaikruiderij . En toch voorwaar, een grote rosé.