Sektarisch geweld in Syrisch Homs

De grote stad Homs in Syrië is al weken het toneel van sektarische spanningen. Alawieten, sunnieten en christenen demonstreren vóór of tegen het regime van president Bashar al-Assad. Elke nacht klinken schoten in de stad waarover nauwelijks onafhankelijke informatie naar buiten komt.

Volgens de sunnitische oppositie schieten ordetroepen op burgers en zijn al tientallen doden gevallen. Maar een Europese priester nuanceert dat beeld tegenover deze krant: „De demonstranten provoceren de ordetroepen. De sunnitische wijk Bab Sbaa zit vol wapens.” Hij zag hoe jongeren uit de wijk een gasfles aanstaken en naar een legerpost rolden. „Logisch dat er dan teruggeschoten wordt.”

In de christelijke wijk Boustan Diwan steunen demonstranten juist Assad en vrezen ze de sunnieten. Een christen: „We kunnen niet meer neutraal zijn, anders maken de moslims ons af. Ze roepen: ongelovigen, we weten dat jullie met Bashar zijn.”

President Assad is in Homs een hond of een held: pagina 4-5