Schaduw DSK blijft hangen

Nieuwsanalyse Zal Strauss-Kahn nog meedoen in de race om het Franse presidentschap? Zijn aanhangers hopen van wel, maar volgens de partijleider kan het niet meer.

Former IMF chief Dominique Strauss-Kahn departs a hearing at the New York State Supreme Courthouse in New York July 1, 2011. Former IMF chief Dominique Strauss-Kahn was released without bail on Friday after a dramatic court hearing where the sexual assault case against him appeared to shift in his favor. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: BUSINESS CRIME LAW POLITICS) REUTERS

Het was gisteren een opwindende dag voor politiek Frankrijk – zeker voor aanhangers van de Parti Socialiste en Dominique Strauss-Kahn. Maar voor de sociaal-democraten die, al was het maar in alle stilte, hadden gehoopt op een terugkeer van ‘DSK’ in de race om het Franse presidentschap voor 2012, viel het uiteindelijk toch een beetje tegen.

Ja, Strauss-Kahn staat niet meer onder huisarrest en de geloofwaardigheid van de enige getuige in de verkrachtingszaak tegen hem heeft een flinke deuk opgelopen. Maar de zware aanklacht van verkrachting blijft onverminderd staan, het onderzoek gaat verder, Strauss-Kahn mag de Verenigde Staten niet verlaten en op 18 juli moet de voormalige directeur-generaal van het IMF gewoon weer voor de rechter verschijnen. De kans dat hij alsnog mee kan doen aan de voorverkiezingen van de PS is daardoor zeer klein, want op 13 juli moeten alle kandidaten bekend zijn.

Harlem Désir is de nieuwe partijleider sinds Martine Aubry afgelopen dinsdag aankondigde kandidaat te zijn voor het presidentschap. Hij herhaalde vrijdagmiddag dat de kalender en de procedure van de voorverkiezingen niet worden aangepast. De PS-leiding en de huidige kandidaten in de voorverkiezingen hebben er geen belang bij dat speculaties over een mogelijke terugkeer van DSK de campagne blijven beheersen.

François Hollande, voorlopig de leider in de opiniepeilingen om de socialistische nominatie binnen te halen, zei ‘in principe’ niets tegen een verlenging van de inschrijftermijn voor de primaires te hebben. Maar voor Hollande is dat een makkelijke uitspraak: hij weet dat de kans klein is dat het echt gebeurt, maar profileert zich zo wel als de man die openstaat voor de ‘strauss-kahniens’ in de partij. Hollande zegt desnoods te willen wachten tot eind augustus, maar wil wel dat de voorverkiezingen in oktober gewoon doorgaan. De tijd dringt: één PS-kandidaat moet straks campagne gaan voeren tegen Nicolas Sarkozy.

Medestanders van Strauss-Kahn haalden vrijdagochtend vroeg nog opgelucht adem toen The New York Times berichtte dat het proces in New York wankelde. Het Parijse raadslid Jean-Marc Le Guen verklaarde gisteren de hele dag dat DSK opnieuw een rol moet kunnen spelen in de Franse politiek als hij daar zelf zin in zou hebben. Heel misschien als kandidaat, anders zeker als adviseur van een socialistische kandidaat.

De vraag is of Strauss-Kahn daar zo verstandig aan zou doen. Martine Aubry moet nu zien af te rekenen met het etiket ‘substituut-DSK’, wat uiteraard alleen maar erger zou worden als een vrijgesproken DSK samen met haar campagne zou voeren. Anderzijds: geen steun verlenen aan de vrouw met wie hij de afspraak had dat ze geen campagne tegen elkaar zouden voeren, zou zeker geïnterpreteerd worden als een mes in de rug. Het enige wat absoluut duidelijk is, is dat de schaduw van Strauss-Kahn boven deze socialistische voorverkiezingen zal blijven hangen.

In vele reacties zat ook Franse zelfgenoegzaamheid: de Fransen zagen in het nieuws over leugens van het vermeende slachtoffer het bewijs dat het Amerikaanse rechtssysteem onrechtvaardig is, en dat Strauss-Kahn unfair was behandeld.

Tegenstanders van Strauss-Kahn, zoals UMP’er Bernard Debré, gaven schoorvoetend toe dat ze op 15 mei, de dag van de bekendmaking van de arrestatie van Strauss-Kahn, te snel en te streng had geoordeeld over de man.

    • Dirk Vandenberghe