Rechter heft huisarrest van Strauss-Kahn op

De rechter in New York heeft vrijdag het huisarrest opgeheven van de Franse voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn. Strauss-Kahn blijft echter verdacht van verkrachting van een kamermeisje van het Sofitel-hotel in Manhattan.

De beslissing volgt op een brief van het Openbaar Ministerie aan Strauss-Kahns advocaten, waarin het OM twijfels uit over de geloofwaardigheid van de verklaringen van het kamermeisje. Strauss-Kahn krijgt zijn borgsom van 6 miljoen dollar terug, maar zijn paspoort blijft in bezit van de Amerikaanse overheid, waardoor de oud-IMF-baas niet terug kan naar zijn vaderland. Op 18 juli moet Strauss-Kahn weer voor de rechter verschijnen.

In de brief signaleert het OM onder meer tegenstrijdige uitlatingen van de 32-jarige vrouw over de gebeurtenissen vlak na het vermeende incident in het hotel. De vrouw zei eerst dat ze de gang op vluchtte en wachtte totdat Strauss-Kahn was verdwenen. „Maar daarna gaf de aanklaagster toe dat dit verhaal niet klopte en dat ze na het incident in Suite 2806 een nabije kamer was gaan schoonmaken”, aldus het OM in de brief. Het OM meent tevens dat de vrouw, afkomstig uit Guinee, loog over de achtergrond van haar eerdere asielverzoek in de VS. De New York Times berichtte eerder gisteren al dat het relaas van het kamermeisje niet eensluidend was.

„Dit is een enorme opluchting” verklaarde Strauss-Kahns advocaat William Taylor na de zitting. De zaak laat volgens Taylor zien „hoe makkelijk mensen kunnen worden beschuldigd van ernstige misdrijven en hoe er meteen allerlei oordelen worden geveld.” Maar de advocaat van het kamermeisje, Kenneth P. Thompson, zei dat de beschuldiging van zijn cliënt aan het adres van ‘DSK’ nog recht overeind staat. „Het is duidelijk dat deze vrouw een paar fouten heeft gemaakt, maar dat betekent niet dat zij niet het slachtoffer was van verkrachting.” Ten overstaan van de pers herhaalde hij dat Strauss-Kahn de vrouw zou hebben gedwongen tot orale seks, waarbij zij lichte verwondingen opliep. (AP, Reuters)