Raadsheer Schalken stapt op na 'schandalige' behandeling

Raadsheer Tom Schalken van het Amsterdamse gerechtshof heeft zijn ontslag ingediend. Hij vindt dat de Amsterdamse rechtbank hem in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders „schandalig” heeft behandeld.

„Ik heb tijdens het proces-Wilders zoveel haat en hoon over mij heen gekregen dat ik mij beschaamd voel om nog met overtuiging het rechtersvak te kunnen uitoefenen”, zegt Schalken in deze krant. Donderdag heeft hij koningin Beatrix verzocht hem ontslag te verlenen als plaatsvervangend raadsheer in Amsterdam en als invalrechter in Maastricht.

Schalken (67) is 30 jaar magistraat geweest. Hij schreef in 2009 mee aan de beschikking die het Openbaar Ministerie de opdracht gaf Wilders te dagvaarden wegens onder meer aanzetten tot haat en discriminatie. Na dit besluit is Schalken, zegt hij, „2,5 jaar door de modder getrokken”. Hij zweeg tot nu toe over zijn grieven „omdat het niet paste mij als raadsheer in de discussie te mengen”. Door ontslag te nemen „kan ik nu eindelijk ook zelf van mijn vrijheid van meningsuiting gebruikmaken”.

Schalken belandde vorig jaar zelf in de beklaagdenbank toen bekend werd dat hij had gegeten met arabist Hans Jansen die door Wilders als getuige-deskundige was opgeroepen. PVV-leider Wilders beschuldigde Schalken vervolgens van het beïnvloeden van zijn getuige.

De president van het Amsterdamse hof, Leendert Verheij, zegt in een reactie dat hij het vertrek van Schalken „betreurt” maar keurt het af dat Schalken met deze krant praat. „Van individuele rechters en raadsheren wordt soms veel gevraagd wanneer allerlei kritiek over hen wordt uitgestort die zij zelf als onterecht of onheus ervaren. Niettemin ben ik van mening dat van ons gevraagd mag worden daar op professionele wijze mee om te gaan. En al helemaal onaanvaardbaar is het in de regel wanneer rechters/raadsheren publiekelijk kritiek uiten op het werk van hun collega’s.”

Volgens Verheij is „het aanzien van de rechtspraak hier in het geding en daarvoor is elke individuele rechter/raadsheer mede verantwoordelijk.

De president van het hof wijst erop dat Schalken nog geen ontslag is verleend maar zelfs na vertrek past een raadsheer terughoudendheid bij het uiten van kritiek, aldus Verheij.

Vraaggesprek Tom Schalken: pagina 18-19