Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Raadsheer Schalken neemt ontslag na ‘schandalige’ behandeling tijdens zaak Wilders

Vlnr: Arabist Hans Jansen, Midden Oosten-deskundige Bertus Hendriks, advocaat Van Eijck, raadsheer Tom Schalken,. Foto AP / Lex van Lieshout

Raadsheer Tom Schalken van het Amsterdamse gerechtshof heeft zijn ontslag ingediend. Hij zegt vandaag in NRC Handelsblad dat de Amsterdamse rechtbank hem “schandalig” heeft behandeld tijdens de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

“Ik heb tijdens het proces-Wilders zoveel haat en hoon over mij heen gekregen dat ik mij beschaamd voel om nog met overtuiging het rechtersvak te kunnen uitoefenen”, zegt Schalken. Donderdag heeft hij koningin Beatrix verzocht hem ontslag te verlenen als plaatsvervangend raadsheer in Amsterdam en als invalrechter in Maastricht.

’2,5 jaar door de modder getrokken’

De 67-jarige Schalken is dertig jaar magistraat geweest. Hij schreef in 2009 mee aan de beschikking die het Openbaar Ministerie de opdracht gaf Wilders te dagvaarden wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Na dit besluit is Schalken naar eigen zeggen “tweeënhalf jaar door de modder getrokken”. Hij heeft tot nu toe gezwegen over zijn grieven “omdat het niet paste mij als raadsheer in de discussie te mengen”. Door ontslag te nemen “kan ik nu eindelijk ook zelf van mijn vrijheid van meningsuiting gebruikmaken”.

Schalken belandde vorig jaar zelf in de beklaagdenbank toen bekend werd dat hij had gegeten met arabist Hans Jansen die door Wilders als getuige-deskundige was opgeroepen. PVV-leider Wilders beschuldigde Schalken vervolgens van het beïnvloeden van zijn getuige.

Schalken: ‘Ik ben opgeofferd aan de honger van de publieke opinie’

Het steekt Schalken in het bijzonder dat de Amsterdamse rechtbank hem vijf uur lang verhoorde over een diner terwijl de rijksrecherche al had vastgesteld dat van poging tot beïnvloeding van een getuige geen sprake was.

“Ik ben opgeofferd aan de honger van de publieke opinie. Ik was het zoenoffer voor Wilders en zijn advocaat. Het diner werd gemaakt tot het hoofdmenu van de strafzaak”, zegt Schalken. De rechtbank “voerde geen regie” en maakte “een knieval voor de beeldvorming in de media”.

Lees meer in de papieren of digitale editie van NRC Handelsblad.

Lees hier meer over het proces Wilders.