Philippe Gilbert wint eerste Touretappe, Contador al op achterstand

Philippe Gilbert aan de kop van het peloton tijdens de etappe van vandaag.
Philippe Gilbert aan de kop van het peloton tijdens de etappe van vandaag. Foto AFP / Pascal Pavani

De Belg Philippe Gilbert heeft met overmacht de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. Hij pakte daarmee direct de gele trui en de bolletjestrui na de 191 kilometer tussen Passage du Gois en Mont des Alouettes Les Herbiers.

Direct na het officiële startschot van de etappe gingen drie mannen ervandoor: twee Fransmannen, Perrig Quémeneur en Jérémy Roy, en de Nederlandse tourdebutant Lieuwe Westra van Vacansoleil. Het peloton gaf het drietal echter niet meer dan zeven minuten voorsprong en haalde ze twintig kilometer voor de streep terug. Roy houdt wel de groene sprinterstrui over aan het avontuur.

Daarna leek het peloton gezamenlijk naar de meet te rijden, maar een onoplettende bezoeker gooide de wedstrijd in het honderd. Onder meer topfavoriet voor de eindzege Alberto Contador viel bij een grote valpartij toen een renner tegen de toeschouwer op knalde en in zijn val veel anderen meenam. Daardoor kwam Contador pas op 1:20 van de winnaar binnen. Zijn grootste uitdager, Andy Schleck, zat wel bij de groep die op enkele seconden na Gilbert finishte.

Nederlander Robert Gesink kwam nog ten val, maar dat gebeurde in de laatste drie kilometer. Valpartijen die zo kort voor de finish plaatsvinden worden niet meegenomen in de statistieken, waardoor dus ook Gesink tijd wint op Contador.

In de slotkilometer leek de Zwitser Fabian Cancellara de ritzege te gaan kapen, maar Gilbert, die zijn team in de lange aanloop naar de finale al op kop had gezet, wist dat te pareren. Met indrukwekkend machtsvertoon zette hij Cancellara opzij en reed hij solo over de streep.

Gilbert is bezig aan een opmerkelijk seizoen: sinds half april won hij alle wedstrijden waar hij aan de start stond, waaronder een drietal prestigieuze klassiekers.

Morgen staat er een ploegentijdrit van 23 kilometer afstand op het programma.

Bekijk de slotfase van de etappe van vandaag bij de NOS.